Acestea au fost scoase la suprafață ca urmare a topirii ghețarilor, cauzată de încălzirea globală.

Cele cinci insule au dimensiuni între 900 la 54.500 metri pătrați și sunt situate în golful Vize, la nord-est de Novaya Zemlya, care desparte mările Barents și Kara din Oceanul Arctic, se precizează într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Pentru a marca acest eveniment, echipa care a realizat expediția a construit în zonă un monument, care conține o plăcuță pe care sunt trecute detaliile acestei descoperiri, dar și un CD cu fotografiile realizate cu acest prilej.

Prima care a observat insulele a fost Marina Migunova, care în 2016 era studentă. Ea analiza imagini prin satelit pentru un curs de la Universitatea Navală, când a făcut descoperirea.

Inițial, insulele se aflau sub ghețarul Nansen, cunoscut și drept Vylka, ceea ce nu le-a făcut vizibile până când porțiuni din el nu au început să se topească, mai notează Ministerul Apărării.

Cu ajutorul imaginilor primite prin satelit, între 2015 și 2018 Serviciul Hidrografic a observat peste 30 de insule, în apropiere de Novaya Zemlya și Teritoriul Franz Josef.

Potrivit unui studiu realizat de o echipă din Statele Unite, între 2011 și 2015 s-au dublat ritmul de topire a ghețarilor de pe Teritoriul Franz Joseph, ceea ce a scos la suprafață aceste insule.

Totodată, și animalele care trăiesc în regiune au fost afectate, cum ar fi urșii polari care au cauzat la începutul acestui an o „invazie” într-un oraș militar din Novaya Zemlya.

Într-o conferință de presă care a avut loc în luna aprilie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că din datele obținute de specialiști, schimbările climatice din regiunea Arctică se petrec de patru ori mai rapid decât pe restul globului, potrivit publicației The Telegraph .