Descoperire uriașă! Vaccinul contra coronavirusului care declanșează răspunsul imun

Descoperire uriașă! Vaccinul contra coronavirusului care declanșează răspunsul imun

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au dezvoltat un vaccin contra coronavirusului care pare sigur și declanșează un răspuns imun.

Un vaccin contra coronavirusului a fost dezvoltat de Universitatea din Oxford. Vaccinul pare sigur și declanșează un răspuns imun.

Studiile au implicat 1.077 de persoane. Acestea au arătat că injecția a determinat crearea de anticorpi și celule T, care pot lupta împotriva coronavirusului.

Descoperirile, extrem de promițătoare

Ne puteți urmări și pe Google News

Descoperirile sunt extrem de promițătoare. Insă este încă prea devreme să se cunoască dacă acest lucru este suficient pentru a oferi protecție. Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin.

Cum a fost elaborat vaccinul

Vaccinul a fost numit ChAdOx1 nCoV-19.  El este dezvoltat la o viteză fără precedent.

Vaccinul este elaborat dintr-un virus realizat genetic care determină răceala comună la cimpanzei. Virusul a fost puternic modificat. Acest lucru pentru a nu putea provoca infecții la oameni.  De asemenea, alt scop a fost acela de a-l face „să arate” mai mult a coronavirus.

Care a fost procedura de producere

Oamenii de știință au transferat instrucțiunile genetice pentru „proteina spike” a coronavirusului, instrumentul crucial pe care îl folosește pentru a invada celulele noastre, la vaccinul pe care îl dezvoltau.

Acest lucru înseamnă că vaccinul seamănă cu coronavirusul. Iar sistemul imunitar poate învăța cum să-l atace.

Rolul anticorpilor

O mare parte a cercetarii coronavirusului s-a referit la anticorpi. Dar ei sunt doar o parte a apărării sistemului imunitar.

Anticorpii sunt proteine ​​mici sintetizate de sistemul imunitar care se lipesc pe suprafața virusurilor.

Anticorpii neutralizanți pot dezactiva coronavirusul. Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge. Acestea ajută la coordonarea sistemului imunitar. Ele sunt capabile să detecteze care dintre celulele corpului au fost infectate și să le distrugă.

Ce induc vaccinurile eficiente

Aproape toate vaccinurile eficiente induc un anticorp dar și un răspuns al celulelor T. Nivelurile de celule T au atins valori maxime la 14 zile după vaccinare. Iar nivelurile de anticorpi au atins maximul după 28 de zile. Studiul nu a durat o perioadă suficient de mare pentru a înțelege cât timp pot dura, a arătat studiul din Lancet.

„Suntem într-un joc de așteptare”

Prof. Andrew Pollard, de la grupul de cercetare din Oxford, a declarat pentru BBC:

„Suntem foarte mulțumiți de rezultatele publicate astăzi. Acest lucru deoarece vedem atât neutralizarea anticorpilor, cât și celulele T. Sunt extrem de promițătoare. Credem că este tipul de răspuns care poate fi asociat cu protecția. Dar întrebarea cheie pe care toată lumea vrea să o știe este că funcționează vaccinul, oferă protecție ... și suntem într-un joc de așteptare”.

Ce a relevat studiul

Potrivit studiului, 90% dintre oameni au dezvoltat anticorpi neutralizanți după o singură doză. Doar zece persoane au primit două doze, toate producand anticorpi neutralizanți.

„Nu știm nivelul necesar pentru protecție. Dar putem maximiza răspunsurile cu o a doua doză”, a spus prof. Pollard pentru BBC.

Nu au existat reacții adverse periculoase în urma administrării vaccinului. Cu toate acestea, 70% dintre persoanele studiate au avut fie febră, fie dureri de cap.

Cercetătorii spun că acest lucru ar putea fi tratat cu paracetamol.

Prof. Sarah Gilbert, de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, spune: „Mai este multă muncă de făcut înainte de a putea confirma dacă vaccinul nostru va ajuta la gestionarea pandemiei Covid-19. Dar aceste rezultate timpurii sunt promițătoare ”.

Rezultatele sunt promițătoare, dar scopul lor principal este de a asigura că vaccinul este suficient de sigur pentru a-l administra oamenilor.

Studiul nu poate arăta dacă vaccinul poate preveni oamenii să se îmbolnăvească sau simptomele să fie diminuate.

Peste 10.000 de persoane vor participa la un nou studiu

Peste 10.000 de persoane vor participa la următoarea etapă a încercărilor din Marea Britanie.

Cu toate acestea, studiul a fost extins și în alte țări. Acest lucru deoarece numărul cazurilor de coronavirus sunt scăzute în Marea Britanie. Aceasta face dificil de știut dacă vaccinul este eficient.

Există apeluri pentru a efectua "încercări de provocare", în care persoanele vaccinate sunt infectate în mod deliberat cu coronavirus. Cu toate acestea, există preocupări etice din cauza lipsei de tratamente.

Vaccinul contra coronavirusului ar putea fi gata înainte de sfârșitul anului

Este posibil ca un vaccin contra coronavirusului să fie dovedit eficient înainte de sfârșitul anului. Cu toate acestea, el nu va fi disponibil pe scară largă.

Lucrătorii în domeniul sănătății și îngrijirii vor avea prioritate la vaccinare, la fel și persoanele care sunt considerate cu risc ridicat de la Covid-19 din cauza vârstei sau a condițiilor medicale.

Vaccinarea pe scară largă va fi probabil cel mai devreme, anul viitor

"Evident, sper că am degetele încrucișate, dar să spun că sunt 100% încrezător că vom primi un vaccin anul acesta sau, într-adevăr, anul viitor, este, din păcate, doar o exagerare. Încă nu suntem acolo”, a spus premierul Boris Johnson.

Vaccinul Oxford nu este primul care a ajuns în acest stadiu. Grupurile din SUA și China au publicat rezultate similare.

Compania americană Moderna a realizat un vaccin care poate produce anticorpi neutralizanți. Aceștia injectează ARN coronavirus (codul său genetic), care începe apoi să facă proteine ​​virale pentru a declanșa un răspuns imun.

Companiile BioNtech și Pfizer au avut, de asemenea, rezultate pozitive folosind vaccinul lor ARN. O tehnică similară cu cea de la Oxford, dezvoltată în China, pare promițătoare.

Cu toate acestea, toate aceste abordări sunt la limita absolută a științei.  Ele nu au fost dovedite că funcționează până acum.

Metode mai tradiționale de dezvoltare a vaccinului, cercetate

Sunt cercetate și metode mai tradiționale de dezvoltare a vaccinului. Compania Valneva preia întregul coronavirus, îl inactivează și apoi îl injectează.

În total, există 23 de vaccinuri coronavirus în studiile clinice din întreaga lume. Dar și alte 140 în stadiul incipient în dezvoltare.

Marea Britanie, contracte încheiate pentru doze de vaccinuri diferite

Guvernul britanic a încheiat oferte pentru 190 de milioane de doze de vaccinuri diferite.

Aceasta include 100 de milioane de doze de vaccin Oxford (obținute dintr-un virus conceput genetic), 30 de milioane de doze de vaccin BioNtech / Pfizer, (care injectează o parte din codul genetic al coronavirusului), 60 de milioane de doze de coronavirus inactivat de Valneva.

Acestea au fost plătite chiar dacă nu este sigur care, dacă este cazul, din vaccinuri se pot dovedi eficiente pentru imunizarea unei națiuni cu 66 de milioane de oameni.

Kate Bingham, președinta Taskforce Vaccine din Marea Britanie, a declarat pentru BBC: „Ceea ce facem este să identificăm cele mai promițătoare vaccinuri din diferite categorii sau diferite tipuri de vaccinuri, astfel încât putem fi siguri că avem un vaccin sigur. Unul dintre cele care se dovedește a fi în același timp sigur și eficient. Este puțin probabil să fie un singur vaccin pentru toată lumea.

Putem avea nevoie de vaccinuri diferite pentru diferite grupuri de oameni.", a declarat pentru BBC, Kate Bingham, președinta Taskforce Vaccine din Marea Britanie, potrivit bbc.com/news.