Planeta „fantomă” de la marginea sistemului solar a devenit unul dintre cele mai dezbătute subiecte în lumea academică în ultimii ani. Înainte de publicarea articolului, Konstantin Batygin și Michael Brown (cel care a ajutat la retrogradarea statului de planetă al lui Pluto) au realizat mai multe simulări pe calculator, luând în calcul masă pe care ar avea-o planetă de 10 ori mai mare decât Terra care se „ascunde” la marginea sistemului solar.

Cercetătorii au observat că multe corpuri cerești de dimensiuni mai mici din sistemul solar au orbite perpendiculare, exact în direcția în care au prezis Batygin și Brown, ceea ce ar indică faptul că planetă „fantomă” există, potrivit airspacemag.com. Însă fără dovezi clare, mulți cercetători critică această teorie.

Nu toți, însă. Recent, astronomi de la Universitatea din Michigan au identificat un obiect străin la marginea sistemului solar cu o orbită neobișnuită. E mai degrabă o planetă pitic decât planeta „fantomă”, însă orbită ei anormală indică faptul că ar putea fi ghidată de o planetă cu o masă mult mai mare, neidentificată până în acest moment, potrivit digi-world.tv.

Nu se știe exact dacă Planeta 9 există într-adevăr sau care e motivul real pentru care corpurile cerești se mișcă de parcă ar fi prinse în orbită acestei planete imense, însă cercetarea continuă pentru găsirea planetei „fantomă”.