Descoperire uluitoare în Cluj. Morminte, cimitire de incinerație și vase de lut vechi de 6.000 de ani. VIDEO

Descoperire uluitoare în Cluj. Morminte, cimitire de incinerație și vase de lut vechi de 6.000 de ani. VIDEO

Pe meleagurile județului Cluj au fost descoperite noi dovezi arheologice care atestă ocuparea teritoriului de către oameni care au locuit aici în urmă cu 6.000 de ani. În zona în care operează arheologi, muzeografi și muncitori au fost descoperite două așezări care se suprapun, una neolitică și alte celtică.

Pe terenul unde urma să se ridice o construcție industrială au intervenit echipe de specialiști pentru cercetarea unor dovezi arheologică care dovedesc că localitatea Iclod din județul Cluj a fost ocupată de oameni și în urmă cu 6.000 de ani. Lucrările în teritoriu au debutat în luna iulie a anului 2021, iar după decaparea suprafeței de pământ, muncitorii au fost martori la primele descoperiri.

Morminte și vase de lut de pe vremea neoliticului, descoperite în Cluj

Lucrările pentru construcția industrială s-au desfășurat la marginea unu sit istoric foarte cunoscut în România, din epoca neolitică. Operațiunea specialiștilor se desfășoară, în mod normal, în zone declarate monument istoric, înaintea demarării construcțiilor.

Suprafața de aproximativ un hectar a dezvăluit morminte de inhumație, care datează de acum 6.000 de ani, când au apărut primele vase de lut și unelte de piatră. În timpul săpăturilor, la capul sau la picioarele scheletelor umane au fost găsite și vase în care se puneau ofrande în timpul procesiunilor de înmormântare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Povestea lor trebuie spusă, scoasă la iveală, prin astfel de săpături. Aflând mai multe despre ei, vom știi mai multe despre noi. Suntem primii care punem mâna pe aceste fragmente, după mii de ani”, a spus Paul Pupeză, arheolog la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Așezare celtică suprapusă cu cea neolitică. Cimitire de incinerație din epoca fierului

Așezarea neolitică descoperită de muncitori se suprapune cu o alta celtică, de acum aproximativ 2.200 de ani, cu caracteristici proprii. Pe șantierul de la Iclod au mai fost descoperite și trei inele de zid din lemn.

În aceeasi zonă au mai fost raportate urmele unui cimitir de incinerația, din epoca fierului, unde celții ardeau trupurile oamenilor morți și le așezau în urne. Ulterior, acestea erau îngropate alături de vase cu ofrande sau piese din fier.

În echipa de arheologi de la Iclod au efectuat cercetări, alături de arheologul Paul Pupeză, Malvinka Urak și Nagy Szabolcs, de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Obiectele urmează să fie transportate la muzeu, unde vor fi analizate, restaurate și conservate. O parte dintre acestea vor fi expuse publicului, potrivit gherlainfo.ro.