Descoperire uluitoare în Brașov. Sunt elemente care pot schimba anumite elemente din istoria acestei urbe

Descoperire uluitoare în Brașov. Sunt elemente care pot schimba anumite elemente din istoria acestei urbe

Două tavane din lemn, vechi de peste 330 de ani, au fost descoperite în două case din Brașov, situate în apropierea Bisericii Negre.

Specialiștii scot în evidență acest fapt, cu atât mai mult cu cât aceste elemente de infrastructură au supraviețuit marelui incendiu care a dvastat orașul de sub Tâmpa în 1689, notează portalul www.bzb.ro.

Oamenii de știință cred că această descoperire aduce o vizune nouă asupra modului în care s-a propagat focul, și mai ales ce zone din oraș au fost afectat de acea nenorocire.

”Asta pune sub semnul întrebării unele interpretări ale incendiului şi unele din sursele pe care le avem despre ce s-a întâmplat în timpul incendiului. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Unele cronici povestesc că oraşul din centru, oraşul vechi, ar fi ars până în temelii. 

În acest caz avem două tavane din lemn care ar fi supravieţuit acestui incendiu şi asta înseamnă pur şi simplu că o parte, totuşi, a oraşului, a supravieţuit”, a remarcat Thomas Ziegler, din partea Bisericii Negre. 

Așa cum arată sursa citată, una dintre casele unde s-a făcut descoperirea trece în prezent prin restaurare, aici urmând să fie deschisă casieria Bisericii Negre și un magazin de suveniruri.

La o altă clădire, tot cu un tavan multisecular și mai ales neatins de foc, se află la rândul ei în plină restaurare.

În istoria Brașovului a rămas ”Marele incendiu”, declanșat în ziua de 21 aprilie 1689. 

Nu s-a știut niciodată de ce a izbucnit focul. Unele date arată că ar fi fost mai multe focare, alte informații spun că a fost doar unul singur. A existat și ipoteza unei mâini criminale.

Cert este că mare parte din clădirile din oraș au fost afectate, de la magazine până la atelierele breslelor. 

Foarte multe construcții erau din lemn, fapt ce a dus la o decizie a autorităților, după stingerea incendiului, anume ca noile locuințe să nu mai fie ridicate din esențe ale pădurii. 

Însăși Biserica Sfânta Maria a fost grav afectată. Zidurile sale negre, de la fum, au dus la denumirea noului locaș, reconstruit, Biserica Neagră. 

Se mai știe că Brașovului i-a trebuit un secol pentru a elimina toate rănile de pe urma acelui dezastru.