Descoperire majoră despre cancerul de sân. Ce este 223RaCl2

Descoperire majoră despre cancerul de sân. Ce este 223RaCl2

 Cancerul de sân, o afecțiune des întâlnită în țările dezvoltate, are un nou tratament.

Un studiu realizat de cercetători americani și suedezi și prezentat recent în publicația științifică Journal of Nuclear Medicine, arată că un compus radiofarmaceutic ce emite particule alfa – denumit 223RaCl2 – reușește să țintească atât celulele atinse de radiație, cât și din afara câmpului de radiații.

Potrivit cercetătorilor, celule tumorale diseminate pot să susțină în mod activ proliferarea și dezvoltarea de macrometastaze sau pot rămâne în stare latentă pentru mai mulți ani înainte să devină active.

„Pe fondul revigorării interesului pentru terapiile cu emițători de particule alfa și potențialul lor în sterilizarea DTC, studiul nostru a încercat să determine dacă efectul bystander (efectul trecătorului) joacă un rol în terapia cu 223RaCl2 și, dacă da, dacă poate fi controlat pentru a trata DTC înainte de progresia bolii”, a explicat doctorul Roger W. Howel.

Ccercetătorii au administrat femelelor de șoareci doze de 600 kBq/kg radionuclizi 223RaCl2 pentru a crea condiții bystander înainte de inocularea celulelor tumorale.

După 24 de ore, șoarecilor li s-a administrat celule tumorale (celule tumorale umane de cancer de sân ER pozitiv și triplu-negativ) în compartimentul măduvei tibiei.

Intensitatea bioluminiscenței celulelor tumorale inoculate a fost apoi măsurată în ziua următoare și apoi după o săptămână.

Analiza realizată de cercetători a indicat că particulele alfa emise de 223RaCl2 au avut un efect semnificativ de încetinire a dezvoltării tumorilor pentru ambele tipuri de cancer – ER pozitiv și triplu-negativ.

Potrivit cercetătorilor, studiul a demonstrat că metoda poate fi folosită cu succes, ca terapie adjuvantă la anumiți pacienți cu cancer de sân în fază timpurie, pentru sterilizarea celulelor DTC inactive sau cu extindere lentă, conform 360medical.ro.