Descoperire istorică pentru dezlegarea misterului suprem. Informațile care schimbă total ce știam

Descoperire istorică pentru dezlegarea misterului suprem. Informațile care schimbă total ce știamSursa: Pixabay

Oamenii de știință transmit că misterul privind formarea gemenilor identici este din ce în ce mai aproape de rezolvare.

Oamenii de ştiinţă  olandezi au anunţat că a făcut un pas înainte în rezolvarea misterului privind formarea gemenilor identici după momentul concepţiei, relatează joi The Independent.

Cercetătorii olandezi au analizat modul în care un ovul fecundat, cunoscut sub numele de zigot, se divide în doi embrioni, fiecare cu gene semnificativ similare.

Motivul divizării ovulului nu este cunoscut însă, potrivit principalei teorii pe această temă, procesul ar avea loc în mod aleatoriu.

Acest proces este diferit de cel prin care gemenii non-identici se dezvoltă ca urmare a fecundării a două ovule separate de doi spermatozoizi - care, spre deosebire de ”gemenii monozigoţi” se transmite în familie, au precizat cercetătorii.

Echipa de oameni de ştiinţă, condusă de Universitatea Vrije din Amsterdam, a anunţat că a identificat o ”semnătură” comună în ADN-ul gemenilor identici.

În cadrul studiului au fost analizate modificările epigenetice din ADN-ul gemenilor, care controlează expresia genelor, fără a modifica secvenţa ADN în sine.

S-a constatat că gemenii identici din întreaga lume împărtăşesc indicatori chimici similari în 834 de puncte în genomul lor.

Sindromul geamănului dispărut

Nu s-a dovedit deocamdată dacă respectivii indicatori chimici din ADN determină divizarea unui zigot, însă oamenii de ştiinţă au spus că aceasta este o teorie plauzibilă.

„Este posibil să fi identificat un mecanism care conduce la divizarea celulelor. De asemenea, este posibil ca aceste modificări să apară după separarea celulelor”, a declarat Jenny von Dongen, profesor asistent în cadrul universităţii.

Cercetătorii speră că identificarea acestor indicatori comuni ar putea fi de asemenea de ajutor pentru persoanele care cred că este posibil să fi avut un geamăn care ”a dispărut” în uterul mamei lor. Potrivit echipei, datorită acestei descoperiri s-ar putea afla cu o acurateţe de până la 80% dacă o persoană este un geamăn identic, fie că a fost separată de geamănul său la naştere, fie că şi-a pierdut geamănul în perioada petrecută în uter, în urma a ceea ce este cunoscut sub numele de sindromul geamănului dispărut.

Acest sindrom se manifestă la aproximativ 12% dintre sarcini, însă mai puţin de 2% dintre mame reuşesc să ducă la termen sarcina gemelară, astfel încât multe persoane nu cunosc faptul că au avut un geamăn.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Nature Communications.

Ne puteți urmări și pe Google News