Oamenii de știință au dat lovitura deceniului. Dintr-o simplă eroare, aceștia au descoperit un nou organ în corpul uman.
Cercetătorii au descoperit un nou organ în corpul uman. Dacă până în prezent se credea că în regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, doar glandele salivare microscopice, recent, oamenii de știință au descoperit un nou set de glande, ce au o lungime de aproximativ 3,9 centimetri.
Potrivit Live Science, având în vedere amplasarea lor pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, cercetătorii le-au numit glande salivare tubariale.
Potrivit oamenilor de știință, acest organ are rolul de a lubrifia partea de gât situată în spatele nasului și a gurii, transmite revista Radiotherapy and Oncology.
Descoperirea a fost făcută din greșeală
Descoperirea oamenilor de știință a fost făcută dintr-o simplă eroare, în timp ce studiau cancerul de prostată. În experimentul lor, cercetătorii de la Institutul olandez al cancerului foloseau o combinație de scanări și tomografie cu emisie de pozitroni (PET), numită PSMA PET-CT. În timpul scanării PSMA PET-CT, medicii injectează pacientului un „trasor” radioactiv. Acest trasor indică proteina PSMA, care este crescută în celulele canceroase de prostată.
Se pare că scanarea de tip PSMA PET-CT este eficientă și la detectarea țesutului glandei salivare, care este, de asemenea, bogată în PSMA.
Până la această descopere, la om erau cunoscute trei glande salivare principale: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, respectiv obrazului.
„În afară de acestea, este posibil să mai existe o mie de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii. „Imaginați-vă surpriza noastră când am făcut descoperirea”, a transmis co-autorul studiului și oncologul olandez Wouter Vogel, într-un comunicat.
Armă extraordinară în lupta împotriva cancerului
Pentru a se asigura că nu există vreo eroare, Vogel și colegii săi au scanat circa 100 de pacienți. În urma experimentului, s-a dovedit că toți aveau glandele despre care nu s-a știut nimic până acum.
Descoperirea poate reprezenta o armă extraordinară în lupta împotriva cancerului, având în vedere faptul că medicii care folosesc radiații pentru cap și gât pentru a trata cancerul încearcă să evite iradierea glandelor salivare, a spus Vogel.
„Pacienții pot avea probleme cu alimentația, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povară reală”, a spus el.
„Următorul nostru pas este să aflăm cum putem proteja mai bine aceste noi glande, pentru ca pacienții să aibă o calitate a vieții nealterată în urma tratamentului”, a mai spus Vogel.