Evenimentul Zilei > Social > Descoperire epocală: a fost găsită „Maria Magdalena în extaz”!
Descoperire epocală: a fost găsită „Maria Magdalena în extaz”!

Descoperire epocală: a fost găsită „Maria Magdalena în extaz”!

O pictură de mult pierdută, considerată de o valoare colosală, pe care Caravaggio o avea asupra sa când a murit în 1610, a fost în sfârșit găsită, a anunțat cel mai important specialist din lume în opera maestrului italian.

Se cunoștea că în lume existau mai multe copii după „Maria Magdalena în extaz”, dar acum expertul Mina Gregori, specializată în opera lui Caravaggio, a declarat că a găsit originalul într-o colecție privată din Europa, scrie La Reppublica.

După ani întregi de cercetări asidue, eminenta expertă de artă și președinte al Roberto Longhi Art Foundation din Florența, a exclamat în fața tabloului: „În sfârșit, te-am găsit!” Dacă analiza Minei Gregori se va confirma, atunci ne aflăm în fața unei descoperiri epocale.

Gregori susține că nu are nici un fel de dubii privind autenticitatea descoperirii sale: „Modul în care a fost pictat trupul, cu o varietate de tonuri, intensitatea expresiei feței… Încheieturile puternice, degetele încrucișate și părul minunat, minunatele variații de lumină și culoare, toate arată că este vorba de Caravaggio”, a explicat experta.

Ea a adăugat că o notă scrisă de mână, pe spatele tabloului de 103,5 cm pe 91,5 cm a constituit proba finală. Aceasta dovedește că este vorba de o comandă a Cardinalului Scipione Borgheze, unul dintre cei mai importanți comanditari ai lui Caravaggio.

Familia care a luat legătura cu Mina Gregori, pentru expertiză, a declarat că nu intenționează să vândă capodopera. Specialista italiană a spus, la rândul ei, că face presiuni asupra proprietarilor pentru a se găsi o modalitate prin care „Maria Magdalena în extaz” să fie accesibilă și marelui public. „Chiar și după standardele lui Caravaggio, aceasta este o pictură splendidă și revoluționară”, a declarat Gregori. „Misiunea mea finală este ca toată lumea să aibă posibililatea să o vadă.”

Caravaggio, pe numele său adevărat Michelangelo Merisi, este celebru pentru felul revoluționar în care a folosit contrastul dintre lumină și întuneric – „chiaroscuro” – cu ani buni înaintea maeștribilor barocului, Rembrandt și Velasquez.

Se crede că a pictat „Maria Magdalena în extaz” în 1606, la puțin timp după ce fugise din Roma, unde fusese condamnat pentru crimă. În urma iertării pe care papa i-a acordat-o, la intervenția lui Scipione Borghese, Caravaggio s-a întors la Roma cu capodopera. La scurt timp s-a îmbolnăvit de friguri și a murit la Toscana, la numai 36 de ani, după o viață mai aventuroasă ca un roman.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: