Evenimentul Zilei > Actualitate > Descoperire de senzație. Cel mai mare meteorit din Germania găsit într-o grădină
Descoperire de senzație. Cel mai mare meteorit din Germania găsit într-o grădină

Descoperire de senzație. Cel mai mare meteorit din Germania găsit într-o grădină

Cel mai mare meteorit descoperit vreodată în Germania „a stat ascuns” vreme de peste 30 de ani în curtea unui pensionar.

Astronomii germani au anunțat că au găsit cel mai mare meteorit căzut vreodată în această țară, în curtea unui pensionar din Blaubeuren, un orașul medieval, situat la 17 kilometri vest de Ulm. Obiectul spațial cântărește în jur de 30 de kilograme și a stat îngropat în grădină vreme de trei decenii.

Proprietarul a descoperit meteoritul în anul 1989, însă nu a spus nici un cuvânt în legătură cu acesta.

Astfel, potrivit presei din Germania, în 1989, bărbatul a făscut senzaționala descoperire în vreme ce săpa un șanț prin care urma să treacă un cablu. În timpul săpăturilor, el a găsit o piatră ciudată, care avea dimensiunile de 28 x 25 x 20 cm, îngropată la o adâncime de o jumătate de metru în pământ. A scos-o la suprafață și a scos-o la suprafață.

Apoi, cu ajutorul unui magnet a verificat să vadă dacă bolovanul pe care l-a găsit conținea fier, după care l-a lăsat înapoi pe pământ. Ulterior, bărbatul a dezgropat piatra, intenționând să o arunce, însă după ce a cercetat-o mai bine, a decis să o adăpostească într-un dulap din casă.

Meteoritul a rămas timp de câteva zeci de ani în gospodăria din Bleubeuren, până când, în 2020, proprietarul s-a gândit că este posibil ca bolovanul pe care l-a descoperit să fi ajuns în curtea sa din spațiul cosmic.

Drept urmare a sesizat autoritățile germane, din cadrul Institutului de Cercetări Planetare – centrul aerospațial german (DLR). Pe 9 februarie 2020, el l-a predat cercetătorilor de la DLR pentru investigații suplimentare. Cercetătorii care au verificat obiectul au stabilit că este vorba de un meteorit în greutate de 30 de kilograme, cel mai mare descoperit vreodată în Germania.

La 7 iulie, Societatea Meteoritică, organizația internațională a cercetătorilor de meteoriți care documentează toate descoperirile din întreaga lume, a confirmat într-un buletin că este vorba de un meteorit care a fost denumit după localitatea în care a fost descoperit, Blaubeuren.