Descoperire cosmică fascinantă. Jet radio uriaș, detectat într-o galaxie spirală

Descoperire cosmică fascinantă. Jet radio uriaș, detectat într-o galaxie spiralăHarta uimitoare a centrului Căii Lactee expune noi mistere despre galaxia noastră. Sursa Foto: NASA

O echipă internațională de cercetători a detectat un fenomen astronomic extrem de rar și potențial periculos: un jet radio colosal, cu o lungime de 6 milioane de ani-lumină, provenind dintr-o galaxie spirală. Fenomenul, observat cu ajutorul Telescopului Spațial Hubble și al altor echipamente de ultimă generație, ridică semne de întrebare serioase în ceea ce privește posibilele efecte asupra Căii Lactee și, implicit, asupra vieții pe Pământ.

Jeturile radio – „arme” cosmice ale găurilor negre supermasive

Jeturile radio sunt fluxuri de particule încărcate cu cantități colosale de radiații, propulsate aproape cu viteza luminii de către găuri negre supermasive aflate în centrul galaxiilor. Acestea jeturi transportă cantități uriașe de radiație și au capacitatea de a schimba structura și evoluția galaxiilor gazdă, afectând inclusiv formarea stelelor.

De obicei, astfel de jeturi sunt asociate cu galaxiile eliptice. Însă descoperirea recentă a unui jet de asemenea magnitudine în galaxia spirală 2MASX J23453268−0449256, de trei ori mai mare decât Calea Lactee, i-a luat prin surprindere pe cercetători, scrie Descoperă.ro.

Ce legătură are descoperirea din acea galaxie, cu Calea Lactee?

Calea Lactee este și ea o galaxie spirală, asemănătoare cu cea studiată. În centrul său se află o gaură neagră supermasivă, Sagittarius A* (Sgr A*), cu o masă de circa patru milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. Deși în prezent este inactivă, astronomii avertizează că, în anumite condiții – precum absorbția unei stele sau a unei acumulări mari de gaz – Sgr A* ar putea deveni activ și ar genera jeturi radio similare cu cel descoperit.

„Dacă Sagittarius A* ar începe să emită jeturi de această intensitate, impactul asupra sistemului nostru solar ar putea fi devastator”, avertizează autorii studiului.

Efecte potențiale asupra Pământului

Conform oamenilor de știință, un jet radio de asemenea proporții ar putea provoca:

  • Perturbarea formării stelelor în regiunile afectate din Calea Lactee, influențând astfel evoluția întregii galaxii.

  • Radiații intense care ar afecta viața pe Pământ , crescând rata mutațiilor genetice și punând în pericol ecosistemele.

  • Distrugerea stratului de ozon , care ar permite ca radiațiile cosmice să pătrundă în atmosferă, expunând planeta unor niveluri de radiații incompatibile cu viața.

  • Risc de extincție în masă , în cazul în care jetul ar intersecta direct Pământul.

„Dacă un astfel de jet ar lovi Terra, consecințele ar fi similare cu cele provocate de o catastrofă nucleară globală. Ar putea cauza dispariția în masă a speciilor”, se arată în raportul echipei de cercetare.

Cum supraviețuiește respectiva galaxie, în ciuda jetului colosal?

Interesant este că galaxia care emite acest jet uriaș nu a fost distrusă de fenomen. Cheia rezilienței sale constă în această poziție: ea conține de zece ori mai multă materie întunecată decât Calea Lactee. Această masă suplimentară conferă galaxiei o stabilitate structurală aparte, care îi permite să reziste unor astfel de fenomene extreme.

Jetul radio nu doar că împiedică formarea de noi stele, dar menține temperatura gazelor din galaxie la cote ridicate, acționând ca un „cuptor cosmic” care blochează ciclul natural al evoluției stelare.

Gaură neagră

Sursă foto: NASA

Înțelegerea fenomenelor extreme din univers

Studiul jetului radio din galaxia spirală 2MASX J23453268−0449256 oferă o oportunitate valoroasă de a înțelege mai bine rolul găurilor negre în evoluția galaxiilor. În același timp, cercetătorii speră că astfel de observații pot contribui la anticiparea riscurilor pe termen lung pentru Calea Lactee și Pământ.

„Analiza acestor fenomene cosmice extreme ne poate ajuta să înțelegem mai bine forțele care modelează Universul și să anticipăm potențialele riscuri pentru planeta noastră”, afirmă Shankar Ray, coautor al studiului și doctorand la Christ University din India.

Ne puteți urmări și pe Google News