Evenimentul Zilei > International > Descoperire arheologică de senzație în orașul antic Pompeii: „încăperea sclavilor”. Felul incredibil în care au murit un stăpân și sclavul lui. VIDEO
Descoperire arheologică de senzație în orașul antic Pompeii: „încăperea sclavilor”. Felul incredibil în care au murit un stăpân și sclavul lui. VIDEO

Descoperire arheologică de senzație în orașul antic Pompeii: „încăperea sclavilor”. Felul incredibil în care au murit un stăpân și sclavul lui. VIDEO

Catastrofa de la Pompei continuă să își dezvăluie misterele. Felul în care victimele au rămas încremenite în ultimele clipe de dinaintea morții produse de erupția Vezuviului continuă să fascineze și după milenii. O încăpere incredibil de bine păstrată, cândva locuită de sclavi, a fost descoperită în orașul antic roman Pompeii din Italia.

Încăperea de doar 16 metri pătrați conține 3 paturi, un recipient care ar fi fost utilizat drept toaletă, un cufăr din lemn cu hamuri și o mică fereastră. Arheologii au găsit în cameră și un element de trăsură, fapt care sugerează că sclavii foloseau încăperea pentru a repara vehiculul stăpânului lor. Unul dintre paturi ar fi aparținut unui copil.

Pompeii este al doilea cel mai popular sit istoric din Italia după Colosseum din Roma

Arheologii spun că „starea incredibilă” a încăperii se datorează erupției uriașe ale vulcanului Vezuviu în 79 e.n., eveniment care a distrus orașul antic Pompeii.

„Adevărata comoară de aici este experiența umană”

Gabriel Zuchtriegel, director general al Parcului Arheologic Pompeii, a lăudat descoperirile, spunând că sunt „imaginea unei realități precare a oamenilor care apar rareori în izvoarele istorice”.

Zuchtriegel a adăugat că descoperirea este „excepțională” și „cu siguranță una dintre cele mai importante descoperiri din cariera mea de arheolog”. „Adevărata comoară de aici este experiența umană, în acest caz a celor mai vulnerabili membri ai societății antice, iar această cameră este o mărturie unică”, a precizat arheologul. Această „mărturie unică” despre felul în care „trăiau cei mai slabi din societatea antică (…) este cu siguranţă una dintre cele mai grozave descoperiri din viaţa mea de arheolog”.

Ruinele orașului Pompeii au fost descoperite în secolul XVI

Vila Civita Giuliana, situată în afara zidurilor orașului Pompeii, a fost excavată inițial în 2017, iar de atunci au fost făcute mai multe descoperiri uimitoare , inclusiv o trăsură ceremonială și un grajd, scrie Science Alert.

În noiembrie 2020, echipa de la parcul arheologic a folosit rămășițele umane de la vilă și a creat mulajele celor doi oameni care au murit acolo în timpul erupției de la Vezuviu. În cazul de față, arheologii au găsit două corpuri, considerate a fi stăpân și sclav. Ruinele orașului Pompeii au fost descoperite în secolul XVI, iar până acum arheologii au găsit peste 1.500 din cele 2.000 de victime estimate în urma cataclismului natural.

Situl italian cel mai vizitat după Colosseumul din Roma, Pompei a primit un record de 3,4 milioane de turişti în 2017 şi aproape 3 milioane în primele opt luni ale anului.