Au descins foști agenți FBI la București să investigheze „Dosarul Popoviciu”?
- Adrian Pătrușcă
- 10 august 2017, 00:00
Fostul director al FBI, Louis Freeh, acum avocat al lui Puiu Popoviciu, face prima mișcare: el acuză existența în dosar a numeroase „deficiențe de ordin factual și legal”, depistate în urma unei cercetări efectuate de ex-agenți FBI și procurori federali”
Vestea că Puiu Popoviciu a angajat ca avocat un fost director al FBI, pe celebrul Louis Freeh (foto), a făcut vâlvă la București. După numai câteva zile iată că Freeh a făcut și prima mișcare. Într-un comunicat de presă, cabinetul Freeh Group International Solutions afirmă că, în iulie 2016, i s-a cerut să efectueze „o analiză independentă” a condamnării lui Popoviciu de către Curtea de Apel. Această acțiune a fost realizată de „o echipă de foști procurori federali experimentați și de fost agenți speciali ai FBI”, dintre care unul „vorbește fluent româna”, se arată în comunicatul publicat în rețeaua de PR Cision, cu sediul la Chicago. Această ultimă precizare sugerează posiblitatea ca fostul agent FBI să fi venit în România, să ancheteze „in loco”.
„Echipa noastră a analizat dovezile prezentate împotriva dlui Popoviciu la proces, inclusiv interceptările convorbirilor sale. Analiza a constatat numeroase deficiențe de ordin legal și factual”, arată documentul emis de cabinetul Freeh.
Unul dintre argumentele avocatului american în acest sens este că principalul martor al acuzării „a recunoscut în fața instanței că nu a primit mită de la dl Popoviciu, presupusa mită incluzând două sticle de băutură și materiale promoționale (stilou, agendă, calendare)”.
Mai mult, afirmă Freeh, „fostul ministru al Educației, ca și alți martori, au declarat că terenul de la Băneasa nu a fost niciodată proprietate publică, motiv pentru care nu se susține acuzația de abuz în serviciu”. Comunicatul adaugă că în raportul realizat după analiza cazului au fost menționate „multe alte deficiențe de ordin factual și legal, incompatibile cu principiile fundamentale ale statului de drept”.
Astfel de tare ale sistemului judiciar românesc au fost dezvăluite și de Dan Andronic ieri în EVZ, în articolul „România, țara sistemelor paralele. De ce au fugit Popoviciu, Ghiță și Adamescu de furia DNA.”
„Dulapurile lui Clinton erau pline de schelete!”
Louis Joseph Freeh, care și-a început cariera ca agent special FBI, a fost directorul celebrului serviciu secret american din septembrie 1993 până în iunie 2001. În calitate de șef al FBI, el s-a ocupat de dosare care au zguduit președinția lui Bill Clinton: Whitewater, Jennifer Flowers și afacerea Monica Lewinsky.
În cartea „My FBI” pe care a publicat-o, Louis Freeh scrie: „Problema cu Bill Clinton erau scandalurile și zvonurile despre scandaluri, cele care apăreau și cele care se stingeau, nu se mai terminau niciodată (...) Dulapurile sale erau pline de schelete”.