ROMÂNIA, ȚARA SISTEMELOR PARALELE. De ce au fugit Popoviciu, Ghiță și Adamescu de furia DNA

ROMÂNIA, ȚARA SISTEMELOR PARALELE. De ce au fugit Popoviciu, Ghiță și Adamescu de furia DNA

Puiu Popoviciu nu vrea să se întoarcă în țară ca să execute o pedeapsă de 7 ani de închisoare. Este undeva la Londra, sau în Statele Unite ale Americii. Alexandre Adamescu nu vrea să vină în țară ca să fi e arestat de DNA într-un dosar în care tatăl său a murit păzit de un gardian, din cauza unor afecțiuni extrem de grave, cu care a intrat în închisoare și care s-au agravat din cauza condițiilor inumane. Este localizat la Londra. Sebastian Ghiță a plecat din țară înainte ca DNA să-i emită, prin celebrul procuror Negulescu- Portocală de la Ploiești, un mandat de arestare într-unul din dosare fi ind acuzat că l-a adus în țară pe fostul premier britanic Tony Blair. Este la Belgrad.

Sebastian Ghiță, Alexandre Adamescu, Puiu Popoviciu, cei mai cunoscuți fugari din ultimele luni. Toți se luptă în instanțe ca să nu se întoarcă în țară, preferând închisoare sau arestul oriunde altundeva decât în România.

Incomozii, la pușcărie!

Toți aceștia susțin că în România, instituția care se ocupă cu lupta anti-corupție a devenit un mecanism abuziv care atunci când declanșează o urmărire împotriva ta nu ai cum să scapi, fiind parte a unui sistem care a perfecționat, în ultimii 12 ani, o rețetă de execuție publică, aproape fără cusur. După cum bine știți, în ultimele 6 luni am publicat o serie de articole în care am dezvăluit modul în care Operațiunea „Noi suntem Statul”, încrengătura de interese și abuzul de putere a unor personaje cheie din fruntea Statului român, a creat și perfecționat traseul în care persoanele incomode devin într-o perioadă rezonabilă de timp deținuți de drept comun, sub acuzații de corupție. Am povestit cum George Maior, directorul SRI, acum ambasador la Washington, gen. Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, Laura Codruța Kovesi, fost Procuror General, acum procuror șef al DNA, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne și al Apărării Naționale, oamenii cu care m-am întâlnit în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 în casa celui din urmă, au pus bazele unui cerc de putere în care gravitau politicieni, judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Curtea de Apel, procurori de la Parchetul General sau DNA, ziariști, membri ai unor ONG-uri, persoane din conducerea unor instituții-cheie, cum ar fi Agenția Națională de Integritate sau Consiliul Concurenței.

FOTO: Sebastian Ghiță

Două exemple în premieră

Am relatat despre partidele săptămânale de tenis de la vila ascunsă a SRI, T14, la care participau cei mai sus menționați, la chermezele din sediile acoperite ale aceluiași serviciu de informații la care găseai, într- un cadru informal, fără o explicație care să țină de un interes instituțional, aceeași actori. De fapt, nu vorbim despre actori, ci despre persoane care aveau un rol extrem de precis în angrenajul paralel de putere. O să vă dau doar două exemple, despre care nu am scris nimic până acum. Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, trimitea sesizări privind neregulile în declarațiile de avere ale demnitarilor la ANI, sub forma unei note care ulterior era restituita. Dealtfel există și un protocol între ANI și SRI pe modelul parchetelor și DNA. Dosarul pleca de la ANI fie direct prin sesizarea instanței fie la Parchetul General atunci când erau indicii de comitere a unor fapte penale. Foarte multe din dosarele ANI au avut la bază sesizările formulate de gen. Florian Coldea / Maior, sesizari care nu puteau fi ignorate, institutional vorbind.

Un alt exemplu este cel referitor la declanșarea unei acțiuni a Consiliului Concurenței împotriva unor companii de publicitate, caz extrem de mediatizat și care s-a lăsat cu amenzi grave. Sunt în posesia unor mărturii clare care atestă faptul că această anchetă a plecat de la un telefon dat de gen. Florian Coldea unui “subordonat” de la Consiliul Concurenței, în urma rugăminții pe care i-a adresat-o proprietara unei companii de publicitate cu care Florian Coldea colabora îndeaprope la aceea vreme. N-a contat că era vorba de companii de publicitate cu renume în domeniu, cu acționari americaniu sau europeni de prestigiu, ci a contat interesul local. Era vorba despre o piesă importantă din Operațiunea „Noi suntem Statul”.

Totul a început cu generalul Dumbravă!

Când vin dovezi clare din partea celor care ar trebui să pună în aplicare legea din partea unor instituții, stai să te întrebi de ce trebuie să ai încredere în Justiție și să nu accepți că Popoviciu, Ghiță și Adamescu au mai mult decât indicii rezonabile că o condamnare în România se obține pentru că trebuie, nu pentru că sunt dovezi! Iar prezumția de nevinovăție nu există decât pe hârtie!

FOTO: General SRI, Dumitru Dumbravă

De la declarația gen. SRI Dumitru Dumbravă care a spus răspicat că Justiția reprezintă un câmp tactic pentru serviciul de informații pe care-l reprezintă, fiind preocupat de soarta unui dosar până ajunge la o condamnare definitivă, la fostul ministru al Justiției Raluca Prună care a recunoscut în fața Consiliului Superior al Magistraturii că a mințit CEDO spunând că există un buget de 150 de milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor în șapte penitenciare, trecând prin cazul Rarinca, un om obișnuit care a fost condamnat pentru că a îndrăznit să-i ceară returnarea unei datorii fostei președinte a Înaltei Curți de Casație și Justiție, există argumente și pentru Popoviciu, Adamescu și Ghiță.

Oricât nu le-ar plăcea ofițerilor acoperiți din presă, autenticitatea vocii procurorului șef al DNA care cerea „decaparea” unui dosar care să ducă la anchetarea fostului prim-ministru este greu de negat. Iar declarațiile procurorilor cu vechime aruncați din DNA sunt mult mai puternice decât vrea să recunoască șefa DNA!

Anti-corupția, o operațiune de acoperire

Popoviciu, Adamescu, Ghiță scăpat de acest mecanism infernal. Deocamdată. Se zbat să nu intre între rotițele Sistemului, pentru că știu că nu au nici o șansă. Iar dovezile privind mecanismul implacabil care a fost construit în ultimul deceniu nu încetează să apară. Un ziarist britanic, David Clark, a avut încăpățânarea să scrie despre abuzurile sistemului paralel: „În paralel cu anchetarea unor cazuri de corupţie, exisă motive pentru a concluziona că lupta anti-corupţie a României a oferit, de asemenea, o acoperire convenabilă pentru influenţarea scorului politic şi pentru încălcări grave ale drepturilor omului, lucuri care arată o tulburare a supremaţiei legii. Într-adevăr, metodele folosite frecvent în investigarea corupţiei prezintă un grad considerabil de continuitate cu practicile şi atitudinile din epoca comunistă”.

FOTO: Puiu Popoviciu

A spus în repetate rânduri, inclusiv în fața Comitetului Helsinki la Washington că „lupta anti-corupţie din România ridică semne de aspecte: Politizarea justiţiei, înţelegerile de culise între procurori şi executiv, implicarea serviciilor de informaţii, lipsa respectului pentru independenţa judecătorilor şi abuzurile făcute de procurorii anticorupţie.” Ceea ce am scris în Evenimentul Zilei în ultimele 6 luni a conturat perfect acest tablou. Și n-am dezvăluit decât o mică parte din mizeria Sistemului.

Justiția, la cheremul cuplului „regal” Coldea-Kovesi

România vrea să fie un stat european, dar în segmentul Justiției se comportă mai mult ca Turcia lui Erdogan. Complicități care țin de mecanismul fricii fac ca plagiatul cuprins în doctoratul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie clasificat ca fiind nerelevant, pentru că nu s-au descoperit decât 5 la sută fragmente furate din alți autori, ca dispariția sau copierea a peste 3000 de file din dosarele secrete ale magistraților din Arhiva SIPA să fie trecute la capitolul „Diverse”, iar abuzurile procurorului DNA Negulescu, zis „Portocală”, să stea neanchetate de luni de zile, fiind sub protecția directă a LCK.

Dacă citești rapoartele despre condițiile din penitenciare, înțelegi că România a rămas la un nivel medieval al pedepselor aplicate, iar închisoarea reprezintă o a doua pedeapsă pe care DNA vrea să o aplice celor condamnați. S-a scris enorm despre modul abuziv în care procurorii anti-corupție intervin în procesul eliberării condiționate, deși în mod legal, ar trebui ca interesul lor să înceteze odată cu condamnarea definitivă a unui om. Numai că mesajul pe care vor să-l transmită este unul de aroganță și putere, așa că fac tot posibilul să amâne eliberarea condiționată. Intimidează judecători, au complete de instanță extrem de înțelegătoare, tergiversează dosarele și întocmirea contestațiilor, doar ca să arate că poate că SRI s-a retras din Operațiunea „Noi suntem Statul”, dar DNA a rămas! Sub atenta supraveghere a cuplului „regal” Coldea-Kovesi.

Recomandările noastre