Deschiderea școlilor nu va fi condiționată de vaccinarea profesorilor! Anunțul ministrului Educaţiei

Deschiderea școlilor nu va fi condiționată de vaccinarea profesorilor! Anunțul ministrului Educaţiei

Deschiderea şcolilor pe data de 8 februarie nu este condiţionată de vaccinarea anti-COVID a cadrelor didactice, ci de evoluţia epidemiologică.

Deschiderea școlilor nu va fi condiționată de vaccinarea profesorilor. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, că deschiderea şcolilor pe data de 8 februarie nu este condiţionată de vaccinarea anti-COVID-19 a cadrelor didactice, ci de evoluţia epidemiologică, potrivit Agerpres.

Reluarea școlii fizice depinde de contextul epidemiologic

"Încă din data de 14 ianuarie a fost anunţat public faptul că vaccinarea este un element important. Care, însă, nu condiţionează interesul major de deschidere a şcolilor cu prezenţă fizică în data de 8 februarie, sub rezerva evoluţiei epidemiologice. Evoluţia epidemiologică este factorul care determină decizia de a deschide şcolile pe data de 8 februarie după cele 3 scenarii.  Vaccinarea nu condiţionează. Noi, din Educaţie, venim cu aceleaşi elemente care pledează pentru deschiderea şcolii pe 8 februarie. Considerând că riscul nu poate fi eliminat total nici în România, nici într-o altă ţară. Dar el trebuie păstrat în limitele în care poate fi gestionat", a explicat Cîmpeanu.

În școli vor fi introduse noi măsuri de protecție

Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii va cuprinde o parte dintre măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus  existente, la care vor fi adăugate altele.

Ne puteți urmări și pe Google News

„O parte din prevederi se vor păstra, exigenţele se vor păstra, dar este clar că atâta vreme cât lucrăm în clase cu efective întregi va trebui să modificăm o serie de condiţii. (...) Acele celebre panouri de plexiglas - între timp o lume întreagă şi-a dat seama că, atâta vreme cât nu sunt instalate în săli care să aibă instalaţie de climatizare care să scoată aerul, mai mult încurcă decât ajută, spre exemplu", a arătat ministrul Educaţiei.

Deschiderea școlilor nu va fi condiționată de vaccinarea profesorilor!

Potrivit oficialului, pot fi adoptate măsuri pe care le-au luat alte state europene în şcoli. Este vorba de măsuri care au funcţionat fără a fi înregistrate creşteri ale ratei de infectare.

"Avem modelul unor state europene care au avut deschisă şcoala, ne uităm la ce s-a întâmplat în acele state. Spre exemplu, sunt clase cu dimensiuni comparabile cu cele din România, cu efective de elevi de 30- 32 de elevi, în clase comparabile cu cele din România. Au lucrat cu efective întregi şi nu au avut o creştere a ratei de infectare. Ne uităm la măsurile pe care le-au luat aceste state care s-au dovedit a fi bune. Analizăm în ce măsură putem să le preluăm în ordinul comun de ministru pentru a fi respectate în şcolile din România", a precizat ministrul.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, începând cu  28 ianuarie, se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale.  Este vorba de 35.304 persoane, inclusiv cadre didatice, care vor fi amânate la vaccinare din cauza deficitului de doze de vaccin.