Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raețchi: Statele europene nu trebuie să dea senzatia că profită de atentatul de la Paris pentru a împiedica aderarea României și Bulgariei la Schengen
- Andreea Udrea, consultant politic
- 12 ianuarie 2015, 18:32
Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raețchi a afirmat, în contextul declarației ministrului de interne spaniol care susține modificarea tratatului Schengen, că unii oficiali europeni nu trebuie să folosească atentatul de la Paris pentru a ingreuna aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, mai ales în condițiile în care tara noastra este pregatita pentru acest pas.
„Am urmărit cu îngrijorare declarațiile ministrului de interne spaniol Jorge Fernandez Diaz care, în contextul atacurilor teroriste de la Paris, a afirmat că susține o modificare a tratatului Schengen cu scopul de a permite controalele la frontierele din cadrul acestui spațiu european. Sper ca unele autorități europene să nu invoce sentimentul de panică provocat de atacul asupra Charlie Hebdo pentru a limita, de pildă, accesul țării noastre la spațiul Schengen. Oficialii europeni susțin, de fiecare dată, că România îndeplinește toate condițiile de aderare la Schengen, dar unele interese politice și electorale ne împiedică să atingem acest obiectiv”, a spus Ovidiu Raețchi, potrivit unui comunicat de presă.
Deputatul PNL a adăugat că, deși raportul MCV care va fi dat publicității în curând se anunță ca fiind unul pozitiv, acesta nu trebuie legat de aderarea României la Schengen, lucru specificat și de Comisia Europeană în urmă cu câteva luni.
„Sper că obiectivul aderării României la Schengen va fi îndeplinit la următoarea reuniune a Consiliului European, din luna martie. Merită precizat că raportul MCV prezentat la finalul lui ianuarie 2014 a fost unul pozitiv, iar cel care va urma în câteva zile se anunță în aceeași notă. În plus, Comisia Europeană a afirmat răspicat că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare al Schengen. "Am transmis mereu clar că, din punct de vedere al evaluării respectării criteriilor de aderare la Schengen, România și Bulgaria îndeplinesc pe deplin criteriile. Sunt două exerciții diferite și nu trebuie amestecate. România și Bulgaria au fost deja evaluate și răspunsul este un „Da” convins”, spunea purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom în urmă cu câteva luni. Practic, oficialii europeni recunosc că suntem pregătiți pentru acest pas și ar fi nedrept să fim împiedicați să aderăm la Schengen din ratiuni politice sau electorale irelevante in context”, a atras atenția Ovidiu Raețchi.