Deputații contra medicilor. Camera Deputaților, la un pas să condamne doctorii la muncă silnică pe viață

Deputații contra medicilor. Camera Deputaților, la un pas să condamne doctorii la muncă silnică pe viață

După tot scandalul dintre medici și Ministerul Sănătății, Comisia de sănătate din Camera Inferioară a Parlamentului și-a dat avizul pe un proiect de ordonanță care ar putea obliga medicii să facă, iar, gărzi fără număr, ba chiar neplătite. Și asta, în condițiile în care contractul special pentru gărzi a se aplică doar la 1 octombrie

Deputații din Comisia pentru Sănătate și Familie au avizat, la sfârșitul săptămânii trecute, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscalbugetare, şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Proiectul introduce în lista de beneficiari ai ordonanței 20 (privind eliminarea inechităților dintre salariilor bugetarilor), mai multe categorii de personal ignorate atunci când a fost publicat respectivul act, precum asistenții medicali de toate specializările, infirmierele și alți angajați personal TESA.

Partea proastă e că modificările aduse includ și o prevedere care va forța medicii să lucreze fără contract pentru gărzile suplimentare. E vorba de modificarea Art. 1, pct.1, al. (63), care spune că: „Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin (2), începând cu 1 decembrie 2016 sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază, potrivit prezentei legi, cu excepţia categoriilor de personal prevăzute la alin (62)”.

Acest paragraf, cum o explică motivarea Comisiei, este modificat pentru „a evita încheierea unui al doilea contract de muncă cu aceeași unitate”. Doar că în contractul de bază pe care un medic îl semnează cu spitalul unde lucrează nu sunt prevăzute orele suplimentare, ci doar o gardă obligatorie. Restul, va fi, așadar muncă silnică, pentru că medicii nu vor mai avea instrumentul legal care să arate câte gărzi în plus acceptă să facă sau cum ar fi plătiți. Totul la nici două luni după ce Ministerul Sănătății acceptase cu greu, după lungi negocieri, că medicii au dreptul să aleagă cât muncesc în plus și că trebuie să fie plătiți pentru asta!

„Or să ne pună să facem iar câte zece gărzi”

„Un drept fluturat prin fața ochilor... Asta e tot ce-a rămas din promisiunea făcută medicilor de a-și stabili un program de lucru legal. De ce spun LEGAL? Pentru că documentul emis de Camera Deputaților încalcă atât legislația europeană a timpului de lucru, cât și Codul Muncii din România. Cu alte cuvinte, ne întoarcem de unde am plecat: zece gărzi pe lună, douăsprezece, ba chiar, pe alocuri, cincisprezece...”, explică dr. Florin Chirculescu, pe pagina sa de Facebook. El spune că eliminarea Contractelor pe timp parțial va lăsa mână liberă managerilor de spital să stabilească câte gărzi face fiecare medic și dacă îi plătesc sau nu acestuia ceva pentru orele fără număr petrecute la muncă. „Și managerii se întorc de unde-au plecat: lasă că are cine să tragă! Ce mă iei, mă, cu legea europeană? Ce mă interesează, mă, că n-ai tu timp liber, că nu mai ai tu familie, că n-ai tu drepturi? Drepturi am eu, căci eu sunt ordonatorul de credite și n-am făcut gărzi niciodată - ce-mi pasă mie de sănătatea ta... și nici de a pacienților, îmi permit să adaug, căci e lucru știut: malpraxisul crește exponențial cu numărul orelor lucrate fără întrerupere. De-aia a și apărut legea europeană a timpului de lucru, ce credeați? Pe restul europenilor îi interesează cetățenii lor, nu-s carne de tun, ca românii...”, scrie reputatul chirurg.