Evenimentul Zilei > Actualitate > Umilita supremă pentru un deputat PSD. A pierdut războiul cu Marele Uriaș Prietenos
Umilita supremă pentru un deputat PSD. A pierdut războiul cu Marele Uriaș Prietenos

Umilita supremă pentru un deputat PSD. A pierdut războiul cu Marele Uriaș Prietenos

Un deputat PSD din Iași a pierdut „războiul” cu Marele Uriaş Prietenos, una dintre cele mai populare cărți pentru copii. Cazul a șocat pe toată lumea.

Deputatul PSD dă lecții

„Iulian Tănase a scris o carte similară ( „Aventurile lui Sacha în castelul fermecat”); această carte poate fi lesne recomandată elevilor din clasele a 5-a, a 6-a, însă, la nivelul claselor a 2-a sau a 3-a, învățătorul trebuie să avertizeze elevul privitor la erorile gramaticale care, într-adevăr,  dau autenticitate personajului și cărții.

În consecință, orice cadru didactic care recomandă o carte trebuie să își asume și un set de recomandări. Pare o sarcină ușoară, dar este un act didactic care implică exigență și profesionalism.

Imaginația unui scriitor nu poate fi contestată. Nici libertatea lui de exprimare. Abaterile de la adevăr, realitate sau de la normele limbii literare fac parte din resursele artei literare și ale limbajului artistic. În cazul unor copii din ciclul primar, când proprietatea termenilor și corectitudinea utilizării acestora, relativ confuze încă, ține de etica profesorului să atragă atenția elevilor asupra eventualelor abateri de la regulile de exprimare corectă. Dacă nu se respectă acești pași, posibilitatea ca elevul să își însușească în mod eronat anumite forme ale cuvintelor, structuri lingvistice etc. este foarte mare.

In mod similar putem aprecia ca autorul I.L.Caragiale  a folosit in mod agramat titlul cărții: „D’ale carnavalului”,  când trebuia sa folosească în mod corect, „De-ale carnavalului” . Dar…. fiind un autor pe care îl cunoșteam, am renunțat la sesizarea la OPC. Glumesc, desigur!

Una peste alta, cred că intervenția mea de atunci a adus mari servicii de vânzare editurii românești care a tradus și difuzat cartea respectivă. Eu însumi am avut impresia că sunt agent de marketing al simpaticului uriaș al lui DAHL.

Și ar mai fi ceva: la câte probleme are sistemul educațional românesc, cred că, astăzi, modul în care vorbește un personaj fictiv ar trebui să fie ultima noastră grijă.

Cu respect,

Marius Eugen Ostaficiuc”, a mai spus deputatul PSD.

PAGINA ANTERIOARA