Deputat PSD acuză: Guvernanţii îşi bat joc de tinerii României
- Sabina Popescu
- 27 aprilie 2021, 07:45
Conform Legii Bugetului de Stat nr. 15/2021, suma alocată Ministerului Tineretului şi Sportului este de 543.167 mii lei, sumă care reprezintă o vizibilă stagnare, inoportună într-o perioadă în care criza mondială generată de coronavirus impune înclinarea spre reconstrucţie şi progres. Deşi, anual, Consiliul Tineretului din România, dar şi organizaţiile neguvernamentale de şi pentru tineret au atras atenţia asupra finanţării deficitare a sectorului, eventualele creşteri bugetare artificiale sunt insuficiente în raport cu nevoile reale ale acestui sector, evidențiază deputatul de Bistrița-Năsăud Bogdan Gruia.
Pandemia de coronavirus a cauzat o criză fără precedent, însă în aceleaşi timpuri de restrişte, promisiunea coaliţiei de guvernare a fost chiar una dintre măsurile pentru care tinerii din România au militat de-a lungul timpului, potrivit deputatului Bogdan Gruia, respectiv creşterea finanţării alocate pentru susţinerea activităţilor de tineret, în Legea bugetului de stat pentru anul 2021, la echivalentul a 1 euro/tânăr/an (de la 0,35 euro/tânăr/an, în prezent).
“În acest an, componenta programelor de tineret este în valoare de 12.900 mii lei, total concretizat într-o creştere artificială de la 1,89 lei/tânăr/an la 2,09 lei/tânăr pe an. În fapt, această creştere a fost realizată prin transferarea sumelor între categoriile de bugetare”, a afirmat deputatul Bogdan Gruia.
Pentru anul în curs, Programele de susţinere a acţiunilor de tineret au fost finanţate cu 9.800 mii lei, o alocare insuficientă, subliniază parlamentarul PSD, în special în contextul provocărilor aduse de pandemia de coronavirus. Spre deosebire, Primăria Cluj-Napoca alocă 12,6 milioane de lei pentru finanţarea activităţilor ONG-urilor.
“Programele de centre de tineret au primit în acest an 500 mii lei. Aceşti bani pot fi traduşi printr-un apartament de două sau trei camere, iar Ministerul Tineretului şi Sportului, prin această alocare bugetară, obligă aproximativ 5 milioane de tineri din România să se înghesuie într-un asemenea apartament. Tinerii au nevoie de spaţii pe care să le considere ale lor, unde să îşi poată pune în aplicare ideile sau unde să poată participa la activităţi prin care să se dezvolte.
Dezvoltarea şi diversificarea ofertei de servicii şi programe pentru tineri, în special pentru studenţi va trebui făcută cu 2.400 mii lei. În acest buget, numărul de beneficiari prefigurat este de 3.000 de studenţi – doar 0,56% din numărul total de studenţi din România. Un calcul simplu ne arată că suma alocată/participant este de 800 de lei, fonduri insuficiente pentru acoperirea costurilor caracteristice unei astfel de activităţi.
Programul de cercetare socială în domeniul tineretului a primit în acest an doar 200 mii lei în condiţiile în care cercetarea este primul pas în soluţionarea oricăror probleme – pentru a trata este necesar mai întâi diagnosticul. Aceşti bani sunt insuficienţi pentru susţinerea cercetării”, a declarat Bogdan Gruia.
În ciuda faptului că sectorul de tineret din România a formulat propuneri sub formă de amendamente la bugetul de stat, parlamentarul subliniază că acestea au fost respinse. “În aceste vremuri, în care toată lumea e cu gândul la refacere şi dezvoltare, tinerilor le este înlăturată orice şansă şi posibilitate de evoluţie din cauza alocării bugetare deficitare în domeniul tineretului”, a conchis deputatul Bogdan Gruia.