Deputat PNL, DESFIINȚEAZĂ coaliția de guvernare: „Haos absolut. Nimic nu e limpede sau credibil”

Deputat PNL, DESFIINȚEAZĂ coaliția de guvernare: „Haos absolut. Nimic nu e limpede sau credibil”

Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, a realizat miercuri o analiză la sânge a nerealizărilor coaliției de guvernare PSD-ALDE. Într-un amplă postare pe pagina personală de Facebook, liberalul concluzionează că din punctul de vedere „al predictibilității și seriozității, administrația PSD-ALDE reprezintă un haos absolut, în care nimic nu este stabil, limpede sau credibil. Nimeni nu poate planifica nimic, pentru că Guvernul lansează proiecte, apoi le neagă neconvingător, apoi le readuce în discuție”.

Familiile își gândesc bugetul cu cel puțin un an în avans - planificând achiziții sau împrumuturi. Oamenii de afaceri fac planuri similare pe 5-10 ani. Analizele partenerilor externi privind stabilitatea din Romania sunt gândite măcar pentru un deceniu. Din acest punct de vedere, al predictibilității și seriozității, administrația PSD-ALDE reprezintă un haos absolut, în care nimic nu este stabil, limpede sau credibil. Nimeni nu poate planifica nimic, pentru că Guvernul lansează proiecte, apoi le neagă neconvingător, apoi le readuce în discuție...

“Pilonul II de pensii va fi desfiinţat”, anunţa proaspătul ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa, după ce zvonuri despre această intenție apăruseră deja din surse solide. “O prostie”- l-a contrazis Liviu Dragnea. “În niciun caz”, a repetat premierul Tudose. Dar, la câteva zile, ministrul Muncii ne informează că au fost cerute ASF date despre pilonul II de pensii.

Pe cine sa credem? Ce reper credibil avem pentru a face prognoze! Răspunsul: niciunul. Pentru că bilanțul seriozității și credibilității guvernului Dragnea arata așa:

Bâlbe cu salariul minim

Programul PSD de guvernare, decembrie: Salariul minim creşte la 1.510 lei începând cu 1 ianuarie 2018

Programul PSD de guvernare, iunie: "Nivelul salariului minim brut în România, în următorii patru ani, va fi 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020"

Liviu Dragnea, 10 iulie: "Nu va fi impus de guvern salariul minim de 2000 de lei. Nu există aşa ceva. Probabil dintr-o greşeală s-a tot rostogolit asta în spaţiul public”.

Impozitul pe cifra de afaceri:

Programul de guvernare al PSD, iunie: Companiile vor plăti impozit pe cifra de afaceri –impozit în trepte, în loc de impozitul pe profit.

Liviu Dragnea, 5 iulie: Nu va fi niciun fel de măsură aplicată abrupt decât după ce se vor face analize şi simulări în detaliu.

Premierul Mihai Tudose, 11 iulie: Nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri.

Indemnizaţiile pentru creşterea copiilor, plafonate:

Liviu Dragnea, 5 septembrie 2016: “PSD o să readucă indemnizaţiile pentru creşterea copiilor la valoarea corectă. Le-am crescut după ce Băsescu le-a tăiat în 2012 și o vom face din nou!”

Vicepremierul Sevil Shhaideh (8 mai 2017) anunţă că Guvernul analizează o eventual plafonare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Cota 0% de TVA pentru vânzare locuinţe, abandonată

Programul de guvernare al PSD promitea extinderea cotei 0% de TVA pentru vânzarea de locuinţe, începând cu 1 martie 2017.

Pe 30 mai 2017, Liviu Dragnea anunţă că PSD a renunţat la TVA zero pentru imobiliare şi publicitate.

Medicii şi profesorii, creşteri amânate

Pe 6 iunie 2017, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că bugetarii nu vor primi majorările salariale după calendarul avansat iniţial. De la 1 ianuarie 2018, creșterea va fi de doar 25%, urmând ca de la 1 martie 2018 să fie acordată diferența. Potrivit variantei inițiale a Ministerului Muncii, primele majorări trebuiau aplicate de la 1 iulie 2017.

Medicilor trebuia să li se dubleze salariile de la 1 ianuarie 2018, dar vor primi doar 25% în plus la salariu, potrivit promisiunilor actuale. Angajaţii din învăţământ vor primi, începând cu 1 ianuarie 2018: 25% în loc de 50%.

Taxa de solidaritate?!

Liviu Dragnea, 10 iulie: "Nu vom adopta nicio taxă în plus pentru români. (...) De asemenea, nu vom modifica nicio procedură de impozitare care să producă deserviciii unor companii cinstite. (...) Nu renunţ la nimic din ceea ce am vorbit în campania electorală".

Programul de guvernare actualizat al PSD conţine taxa de solidaritate şi o taxă suplimentară ce va fi plătită pe “produsele al căror consum are un impact negative major asupra sănătăţii populaţiei”.

Impozitul pe gospodărie: amânat sau abandonat?

Viorel Ştefan, ministru al Finanţelor, 06 iunie: ”Vor fi două sau trei etape de implementare a acestui sistem( impozitul pe gospodărie). Cu siguranţă, prima etapă va fi de la 1 ianuarie 2018”.

Liviu Dragnea, 10 iulie: "Din 1 ianuarie 2018 nu mai poate rămâne acel impozit pe gospodărie pentru că el a fost compromis din cauza sau datorită întârzierilor din ultimele luni de zile. Impozitul pe venitul global sau globalizarea veniturilor este o opţiune care în continuare importantă pentru noi, care poate sau nu să fie aplicată anul viitor”.

Reducerea TVA, amânată:

Programul PSD de guvernare, decembrie: TVA se reduce de la 19% la 18% începând cu 2018

Programul PSD de guvernare, iunie: TVA se reduce de la 19% la 18% începând cu 2019

Tăcere pe Codul Economic

Programul PSD de guvernare din decembrie: Realizarea unui Cod Economic (Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale) care să intre în vigoare de la 1 iulie 2017

Programul PSD de guvernare din iunie: Adoptarea Codului Economic al României se va face cel târziu la 1 iulie 2018", a scris Raețchi, pe Facebook.