Departamentul Justiției a anunțat noi acuzații legate de tulburările de la Capitoliu

Departamentul Justiției a anunțat noi acuzații legate de tulburările de la Capitoliu

Doi bărbați au fost acuzați de conspirație, iar un al treilea este acuzat că s-ar fi aflat în fruntea a peste 100 de oameni care au devastat clădirea în ziua de 6 ianuarie

Departamentul Justiției a anunțat noi acuzații legate de tulburările de la Capitoliu.  Miercuri, Departamentul Justiției a continuat să deschidă dosare împotriva unor oameni acuzați că ar fi devastat clădirea Capitoliului, arestându-l pe șeful organizației de extremă-dreaptă Proud Boys și punând sub acuzare pentru conspirație alte două persoane, care doriseră să blocheze confirmarea victoriei președintelui Biden în urma alegerilor.

Potrivit unui anunț al procurorilor, Ethan Nordean, autodeclarat drept ‘sergent de armată’, lider al falangei din Seattle a organizației Proud Boys, a fost arestat miercuri dimineața. El fusese anchetat timp de peste două săptămâni după ce, în documentele instanței, el apărea drept organizatorul-șef al grupului de aproximativ 100 de oameni care, pe data de 6 ianuarie, au pornit în marș pe străzile din Washington, ajungând la clădirea Capitoliului.

Într-un dosar separat, potrivit acuzațiilor, Nicholas DeCarlo, un texan în vârstă de 30 de ani, și Nicholas Ochs, membru al falangei din Hawaii a organizației Proud Boys, au fost acuzați că ar fi conspirat împreună, dar și cu alte persoane încă neprecizate, ca să blocheze confirmarea lui Biden de către Colegiul Electoral, acțiunea lor înscriindu-se în tulburările de la Capitoliu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosarul deschis împotriva lui De Carlo și a lui Ochs a fost confirmat de John C. Demers, șeful diviziei de securitate națională din Departamentul Justiției, de procurorul-șef din Washington și de biroul din Washington al FBI-ului.

Punerea lor sub acuzare demonstrează eforturile făcute de guvern pentru a aduce acuzații mai grave unui număr de persoane cărora, inițial, după atac, li se aduseseră acuzații mai puțin grave. Cei doi fuseseră anterior acuzați că ar fi intrat ilegal în Capitoliu și ar fi perturbat o ședință oficială.

Departamentul Justiției a anunțat noi acuzații legate de tulburările de la Capitoliu

În dosarul deschis împotriva lui Nordean, procurorii îl acuză că, împreună cu alți ‘Proud Boys’, “plănuise anticipat formarea unui grup care să încerce să răstoarne baricadele poliției și să intre în Capitoliu“.

Plângerea, care numără 21 de pagini, subliniază totodată că, înainte de a porni marșul spre clădire, Nordean a purtat discuții cu Robert Gieswein, din Woodland Park, statul Colorado, acuzat și el de implicare în atac, dar și de faptul că ar fi membru al unei miliții de extremă-dreaptă, pe nume Three Percenters (Cei 3%).

Potrivit procurorilor, Nordean, care are 30 de ani și locuiește în Auburn, statul Washington, se afla în apropierea primei linii de protestatari implicată în ciocnirile de pe 6 ianuarie cu un mic detașament al Poliției Capitoliului. Trecând de polițiști, împreună cu alți membri ai organizației Proud Boys, el a forțat intrarea în clădire.

Nordean dăduse anticipat semne că “intenționează să organizeze un grup care să intre în conflict”

Potrivit unei declarații de presă transmise, miercuri, de Biroul Procurorului-Șef din Washington, Nordean dăduse anticipat semne că “intenționează să organizeze un grup care să intre în conflict”.

De exemplu, spre sfârșitul lunii decembrie, el a postat un mesaj, cerând donații pentru un “mecanism de protecție” și “aparatură de comunicare”, au mai spus procurorii. Cu aproximativ o săptămână mai târziu, Nordean a postat online un mesaj video, în care discută despre ceea ce, în opinia lui, ar fi fost o “fraudă electorală masivă și evidentă”, el subliniind că Proud Boys (Băieții Mândrii) “vor reînvia vechiul spirit din 1776, care a determinat cu adevărat ceea ce este de fapt America”.

Procurorii mai spun că, după atac, Nordean a continuat să scrie mesaje instigatoare. Potrivit afirmațiilor lor, pe data de 8 ianuarie, Nordean a postat în mediile de socializare o fotografie în care un polițist folosește un spray cu piper. Mesajul de sub fotografie era următorul: “Dacă ți-e milă de polițiști, ești și tu o parte a problemei“.

Articol de Katie Benner și Alan Feuer

 

Traducerea: Alexandru Danga