Evenimentul Zilei > Actualitate > Deocamdată, obiectivele din Ucraina nu pot fi atinse decât prin forță armată, afirmă Kremlinul
Deocamdată, obiectivele din Ucraina nu pot fi atinse decât prin forță armată, afirmă Kremlinul

Deocamdată, obiectivele din Ucraina nu pot fi atinse decât prin forță armată, afirmă Kremlinul

Kremlinul a declarat că obiectivele Rusiei în privința Ucrainei nu pot fi atinse decât prin forță armată, iar Kievul trebuie să accepte ‘noile realități’ din teren înainte de a se ajunge la o înțelegere pașnică.

“Trebuie să ne atingem obiectivele. În prezent, dată fiind actuala poziție a regimului de la Kiev, acest lucru nu e posibil decât prin niște mijloace de ordin militar”, a transmis agenția de presă rusească de stat, citându-l pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia pretinde că luptele din Ucraina duc la eliberarea rusofonilor din Donbas, o regiune din est, de sub ceea ce, în opinia sa, ar fi regimul neonazist de la Kiev.

Ucraina și Occidentul susțin că pretextul este nefondat, fiind menit să justifice un război de agresiune și tentativele Moscovei de a cuceri părți din teritoriul ucrainean. Ulterior, Peskov le-a declarat reporterilor că Ucraina va trebui să accepte noile realități apărute după ce Moscova și-a lansat așa-zisa ei “operațiune militară specială” din Ucraina, în luna februarie a anului trecut.

Război fără final, la orizont

“Toate pretențiile Moscovei sunt deja bine-cunoscute, după cum la fel de cunoscute sunt actuala situație și noile realități. Fără a se lua în considerație aceste probleme, tranziția spre o soluționare pașnică este imposibilă”, a mai spus el.

Moscova a spus de mai multe ori că Ucraina trebuie să accepte anexările Rusiei, calificate de Kiev, de Occident și de majoritatea statelor din cadrul Națiunilor Unite ca fiind ilegale – respectiv, anexarea celor patru regiuni din Ucraina pe care deja le ocupă în parte.

Moscova a acuzat Kievul de încetarea tratativelor pe tema unui armistițiu, blocate în primele săptămâni ale conflictului. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că nu se va gândi la niște înțelegeri de pace decât după ce trupele rusești vor părăsi teritoriul Ucrainei.

Viceprim-ministrul Ucrainei și ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Iryna Vereșciuk, a confirmat că Rusia a deportat ilegal 2.161 de orfani ucraineni în Rusia.

Conform celor verificate anterior de guvernul de la Kiev, deportările ilegale se referă la un total de 16.207 copii, inclusiv cei deportați împreună cu familiile lor.

Ce spune guvernul din Rusia

Guvernul rus nu neagă ceea ce s-a întâmplat, însă folosește adoptarea acestor mici orfani de către familiile ruse ca propagandă împotriva Ucrainei. ”Rusia – a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov – apreciază eforturile unor țări de a aduce conflictul ucrainean pe calea păcii, dar deocamdată acest lucru este imposibil” pentru că ”federația rusă trebuie să-și atingă obiectivele”.

Institutul pentru Studiul Războiului prezentase anterior o serie de filmări rusești cu copii ucraineni adoptați, conform Moscovei, de familiile ruse. Între timp, numărul total de copii ucraineni deportați ilegal ar putea fi în jur de 150.000.

”ISW continuă să creadă că deportarea forțată și adopția copiilor ucraineni reprezintă o încălcare a Convenției de la Geneva privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid și un potențial element de bază al unei campanii mai ample de curățare etnică”.

sursa: RADOR