Kievul respinge scenariul unui atentat terorist la Tiraspol: „Provocare orchestrată de Kremlin”. Incidentul este anchetat de Chișinău. Video

Kievul respinge scenariul unui atentat terorist la Tiraspol: „Provocare orchestrată de Kremlin”. Incidentul este anchetat de Chișinău. Video Transnistria. Sursa foto. Wikipedia

Ucraina denunță o nouă provocare a Moscovei menită să ducă la creșterea tensiunilor din Transnistria. Precizările vin după ce Tiraspolul a afirmat că au dejucat o tentativă de asasinat asupra liderului separatist al regiunii. Oficialii transnistreni au acuzat serviciile secrete din Ucraina (SBU) că ar fi în spatele acestui „atentat terorist”.

Serviciile ucrainene de securitate SBU au denunțat o „provocare orchestrară” de Kremlin acuzațiile formulate de separatiștii pro-ruși din Transnistria. Aceștia au afirmat că au dejucat un „atentat terorist” ce urmărea eliminarea liderului regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski. În spatele acestui atac s-ar fi aflat, au afirmat separatiștii, serviciile speciale din Ucraina, relatează AFP.

„Orice declaraţii (...) ale «falsei republici populare Transnistria» cu privire la participarea SBU în pregătirea unui atentat terorist este necesar să fie considerată în mod exclusiv o provocare orchestrată de Kremlin”, a transmis SBU, într-o postare pe contul său Telegram.

Separatiștii pro-ruși din Transnistria, din estul Republicii Moldova, au anunțat joi că au dejucat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Informația a fost difuzată de presa oficială rusă de stat, RIA Novosti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenția de presă rusă citează oficiali separatiști care susţin că tentativa de asasinat ar fi fost comandată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Sursa foto: captura video

Scenariul prezentat de separatiștii pro-ruși

Separatiștii pro-ruși au afirmat că au reținut șase persoane despre care spun că ar fi fost implicate în conspirație. Cinci dintre acestea sunt de origine ucraineană.

„Ministerul Securităţii Statului al Republicii Moldoveneşti Nistrene informează despre prevenirea unui atac terorist. Crima, ordonată de SBU, era pregătită împotriva unui număr de oficiali transnistreni. Suspecţii au fost reţinuţi. Ei fac depoziţii”, se arată într-un comunicat de presă al separatiștilor, citat de RIA Novosti.

Conform sursei citate, atacatorii ar fi pregătit un atac terorist în centrul Tiraspolului şi, pe lângă eliminarea liderilor transnistreni, mizau pe un număr mare de victime. Potrivit separatiștilor de la Tiraspol, planul prevedea detonarea unui automobil în care s-ar fi aflat 8 kg de explozibil, dar şi piuliţe pentru a spori efectul exploziei, transmite Ziarul Naţional din Chişinău. Presa de la Tiraspol l-a prezentat şi pe „atentatorul” care ar fi trebuit să comită „actul terorist”. Acesta este un bărbat născut în Transnistria, Veaceslav Kisnicean, care ar fi locuit mulți ani la Odesa, în Ucraina

„El ar fi trebuit să comită atacul terorist de la Tiraspol, la comanda SBU. Locul exploziei - centrul oraşului - a fost convenit de curatorii săi. Era planificat să fie zeci de victime printre oamenii care trec accidental pe acolo. Kisnicean s-a născut la Tiraspol în 1979. Acum doisprezece ani s-a mutat la Odesa. Din februarie anul trecut, acesta activează la SBU. Acolo a fost învăţat să mineze diferite obiective. Misiunea sa era Transnistria: să monitorizeze şi apoi să elimine conducerea republicii”, a relatat agenţia de presă Novosti Pridnestrovia, citată de Ziarul Naţional.md.

Autoritățile din Moldova anchetează incidentul

După apariția acestor informații, oficialii de la Chișinău au anunțat că anchetează acuzaţiile formulate de separatiști la adresa Kievului, informează AFP şi Radio Chişinău.

„Autorităţile competente anchetează asupra acestor informaţii”, a reacţionat guvernul de la Chişinău într-o postare pe Facebook.

Premierul Dorin Recean a afirmat că „nu există o confirmare” a acuzațiilor formulate la Tiraspol şi a dat asigurări că Republica Moldova este gata să răspundă „oricărei provocări”. El a declarat că nu există în prezent pericolul unei escaladări în zona transnistreană, că în Republica Moldova este pace.

„Republica Moldova este într-o situaţie stabilă, într-o situaţie de pace, într-o situaţie de stabilitate în regiune. Biroul Politici de reintegrare reuşeşte să alinieze stânga Nistrului la obiectivul nostru de pace şi de stabilitate, şi nu există pericole de escaladare, nu există pericole din acea zonă. Guvernul are grijă să asigurăm stabilitatea, pacea, să facă faţă provocărilor care încă mai sunt. Eu încurajez pe toată lumea să lucreze la locul de muncă, să se concentreze pe ceea ce are de făcut, în aşa fel încât să muncim, să producem, să plătim impozite, să ne dezvoltăm”, a spus Dorin Recean, citat de Radio Chişinău.