Denunțătorii din dosarul Microsoft scapă de orice răspundere penală. Judecătorii au decis să le confiște 21 de milioane de euro

Denunțătorii din dosarul Microsoft scapă de orice răspundere penală. Judecătorii au decis să le confiște 21 de milioane de euro Dinu Pescariu. Sursa foto: EVZ

Denunțătorii din celebrul dosar Microsoft au scăpat de orice răspundere penală, după ce Curtea de Apel București a decis în favoarea lor.

Magistrații au decis ca procesul penal intentat lui Cludiu Florescu și Dinu Pescariu să înceteze, ca urmare a faptului că acuzațiile s-au prescris. Cu alte cuvinte, procesul a fost lungit atât de mult încât infracțiunile au ieșit din termenul legal cei doi oameni puteau fi trași la răspundere penală.

Cu toate astea, Florică și Pescariu au fost atinși acolo unde îi doare cel mai tare, și anume la buzunare. Potrivit deciziei de miercuri a Curții de Apel București, fiecare dintre cei doi are de plătit statului câte 10,8 milioane de dolari SUA, fiind aplicată confiscarea specială, și asta după ce judecătorii au ajuns la concluzia că banii și au fost rulați în afacerea Microsoft.

O altă persoană care a fost obligată la plata unei sume importante este Dragoș Șerban Stan, care trebuie să achite Statului, suma de un milion de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru recuperarea acestor sume, judecătorii au menţinut sechestrul pe conturile deţinute de Dinu Pescariu şi Stan Dragoş Şerban la Banca Leu Elveţia (sucesor cu titlu universal Banca Clariden Leu - în prezent Credit Suisse AG) şi au instituit sechestrul asigurător pe toate bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Dinu Pescariu, Claudiu Florică şi Stan Dragoş Şerban.

Acuzați de spălare de bani

Florică și Pescariu au fost trimiși în judecată în septembrie 2017, fiind acuzați de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și spălare a banilor.

Procurorii anticorupție au susținut la vremea respectivă că cei doi oameni de afaceri i-au dat mită ministrului Comunicațiilor, din Guvernul Boc, Gabriel Sandu, suma de 2.19 milioane de euro, pentru a favoriza firma D.Con.Net AG să câștige licitația privind achiziția de licențe Microsoft pentru calculatoarele din toate școlile din România.

„La favorizarea D.Con-Net AG în câștigarea licitației, s-a implicat și Tatomir Călin, directorul general Microsoft România la acel moment, prin cooptarea firmei SC Dim Soft SRL în cadrul asociației de firme care urma să participe și să câștige licitația publică. Acesta a contribuit și la stabilirea acelor condiții restrictive pe care să le îndeplinească doar firma cooptată de el în cadrul asocierii. Sprijinul acordat de către Tatomir Călin firmei D.Con-Net AG, lider al asocierii, a rezultat și din faptul că acesta a refuzat să transmită către un alt potențial participant la licitație, o scrisoare de confirmare din partea producătorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanță și suport (aceasta fiind una dintre cerințele restrictive impuse în documentația de atribuire). În urma câștigării licitației publice, a fost încheiat contractul de furnizare de produse nr. 35/09.09.2009 dintre MCSI și consorțiul D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte și Dim Soft S.R.L. Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro”, a arătat procurorii anticorupție.

Prejudiciul total din acest dosar a fost de 51.3 milioane de euro și a reprezentat diferența dintre suma plătită de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (90.182.344,76 euro) și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către S.C. Dim Soft S.R.L. (38.786.000 euro). ”Totodată, a fost creat în același cuantum un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG. În perioada septembrie – octombrie 2009, din folosul patrimonial obținut în mod abuziv de către D.Con-Net AG ca urmare a câștigării licitației publice (în sumă totală de 51.396.344,76 euro), au fost plătite către Microsoft România S.R.L. orele de consultanță și suport subcontractate către această societate”, au mai arătat procurorii anticorupție.