Demonstrații la Belgrad. Rusia a avertizat Serbia că se pune la cale o lovitură de stat

Demonstrații la Belgrad. Rusia a avertizat Serbia că se pune la cale o lovitură de stat Sursa: Vladimir Jovanovic | Dreamstime.com

Situația din Serbia continuă să fie tensionată după alegerile de săptămâna trecută.

Demonstratii la Belgrad. Mai multe mii de persoane s-au adunat în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale din Belgrad luni, pentru a protesta împotriva alegerilor din această lună. Alegeri pe care observatorii internaționali le-au descris ca fiind marcate de nereguli. Protestatarii au mărșăluit către principala secție de poliție unde credeau că sunt deținute persoanele arestate de poliție.

Peste 35 de protestatari au fost arestați la Belgrad, iar doi polițiști au fost răniți în timpul protestului anti-guvernamental. Acesta a degenerat în violență duminică seara în capitala Serbiei. Partidele de opoziție și o inițiativă informală a studenților, care susțin protestele începute de săptămâna trecută, au cerut anularea alegerilor municipale din Belgrad. Ei au apelat la o adunare mai amplă pentru luni, precum și la blocarea principalelor drumuri ale orașului.

Dimitrije Dimic, un reprezentant al studenților reuniți sub numele „Luptă”, a declarat duminică că Belgradul va fi blocat, dacă președintele sârb Aleksandar Vucic nu acceptă să anuleze alegerile și să revizuiască toate neregulile din alegeri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Demonstratii la Belgrad, poliția intervine dur

Duminică, susținătorii coaliției de opoziție „Serbia împotriva Violenței”, care au început o serie de mitinguri în apropierea clădirii Comisiei Electorale Republicane din centrul Belgradului în seara zilei de 18 decembrie, au încercat să ocupe clădirea administrației orașului. Protestatarii au scandat „Deschideți ușa” și „Hoții”, aruncând cu ouă în clădire. Unii au scandat „Vucic este Putin”, comparându-l pe președintele sârb cu liderul rus. Opoziția a acuzat de asemenea utilizarea excesivă a forței de către poliția sârbă și unitatea specială Jandarmeria, acuzații negate de autoritățile sârbe.

Între timp, președintele sârb Vucic a declarat că demonstratii la Belgrad au fost „planificate dinainte”, iar guvernul „are dovezi solide” în acest sens. Vucic a sugerat, de asemenea, că tulburările au fost instigate din străinătate. Vorbind națiunii în timpul protestului din fața primăriei Belgradului, el i-a numit pe demonstranți „golanii” care nu vor reuși să destabilizeze statul și a spus: „Aceasta nu este o revoluție.” „Nu vor reuși”, a declarat Vucic. „Facem tot posibilul cu reacția noastră calmă și blândă să nu rănim demonstranții” care au venit la eveniment pentru a protesta pașnic, mai spus președintele Serbiei.

Rusia a dat informații sârbilor

Vucic s-a întâlnit luni la Belgrad cu ambasadorul Federației Ruse, Aleksandar Bocan-Harchenko, și l-a informat despre revoltele de aseară de la Belgrad. „L-am informat pe ambasadorul Bocan-Harčenko despre revoltele de aseară de la Belgrad și am reiterat că vom face totul pentru a păstra siguranța cetățenilor și a Serbiei noastre”, a scris Vučić pe Instagram, potrivit publicației locale Politika.

El a precizat că s-au făcut schimb de opinii și cu privire la relațiile bilaterale, situația din regiune și evenimentele geopolitice actuale.

Prim-ministrul în exercițiu Ana Brnabic a mulțumit serviciului secret rus pentru furnizarea de informații despre activitățile planificate de opoziție. "Aceasta (declarația mea) nu va fi populară în Occident", a declarat Brnabic, din partea Partidului Progresist Sârb (SNS), la televiziunea sârbă.

O aspirantă la Uniunea Europeană, Serbia a rezistat presiunilor țărilor occidentale de a introduce sancțiuni împotriva Rusiei. Moscova a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Serbiei de-a lungul decadelor, în special după 1999, când Rusia s-a opus atacurilor aeriene ale NATO împotriva rămășițelor Iugoslaviei, care includeau Serbia și Muntenegru, scrie Reuters.

Raportul preliminar al ODIHR a menționat că alegerile parlamentare sârbe au fost „marcate de numeroase deficiențe procedurale, inclusiv aplicarea incoerentă a garanțiilor în timpul votului și numărării, frecvente cazuri de supraaglomerare, încălcări ale secretului votului și numeroase cazuri de vot în grup”. Demonstratii la Belgrad continuă.