Demonstrație inedită a unui profesor focșănean. Formula de calcul care l-a adus în atenția matematicienilor din întreaga lume. Video

Demonstrație inedită a unui profesor focșănean. Formula de calcul care l-a adus în atenția matematicienilor din întreaga lume. Video Sursa foto. Ziarul de Vrancea

Un profesor de matematică de la un colegiu din municipiul Focșani, județul Vrancea, a dezvoltat o formulă de calcul pentru suma produselor cifrelor până la un număr „n”. Demonstrația sa a fost confirmată și publicată într-o renumită enciclopedie The On-Line Encyclopedia of Integer Sequences.

Profesorul de matematică Mihai Teodor predă la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani. Este pasionat de matematică și, mai ales de problemele cu soluții greu sau chiar imposibil de demonstrate.  De altfel, de-a lungul vremii, nu de puține ori și-a provocat elevii să încerce o demonstrație pentru cele mai dificile teoreme din matematică.

De această dată, Mihai Teodor a reușit să descopere o formulă pentru calculul sumei produselor tuturor numerelor până la un număr dat. Iar demonstrația a reușit să o publice într-o enciclopedie online internațională.

„Formula de calcul eu am descoperit-o acum vreo doi ani. E vorba de descoperirea sumei produselor tuturor numerelor până la un număr dat. Lucrul acesta era foarte cunoscut şi nu este deloc greu de demonstrat cu ajutorul unui calculator pentru un «n» concret.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, pentru orice valoare a lui «n», informaticianul nu mai poate să rezolve această problemă şi revine matematicianului această problemă. Matematicianul poate să o facă numai dacă descoperă care este formula şi ulterior să o demonstreze. Ori lucrul acesta nu fusese încă descoperit”, a declarat, pentru Agerpres, profesorul Mihai Teodor.

Demonstrația a apărut într-o enciclopedie

După descoperirea acestei formule, profesorul de matematică a decis să o publice, să o aducă la cunoștința tuturor. În cele din urmă a reușit, însă nu fără emoții. Mai întâi a fost nevoie ca problema și demonstrația acesteia să fie publicată într-o revistă de specialitate din ţară. Iar mai apoi, după ce demonstrația a fost analizată de matematicieni, şi nu numai, din întreaga lume, a apărut și în enciclopedia cu pricina.

„Am trimis rezultatul la o enciclopedie americană online, The On-Line Encyclopedia of Integer Sequences (OEIS). E vorba de o enciclopedie vastă a tuturor numerelor întregi. Nu există număr întreg care să nu fie trecut aici. Mi-au răspuns că, dacă în prealabil problema este publicată într-o publicaţie cu ISSN, atunci o vor lua în seamă.

Anul acesta, în luna februarie, formula de calcul a fost publicată în Gazeta Matematică nr. 2/2022. Din nou m-am adresat către OEIS, care a studiat problema cu atenţie şi mi-a transmis că urmează două luni de zile în care o propun spre studiu tuturor oamenilor de pe glob, pentru a verifica şi a vedea inclusiv dacă altcineva a avut anterior o contribuţie sau o ideea asemănătoare. Preţ de două luni de zile am avut mari emoţii, dar în final, pe 5 iunie, a apărut publicată în această enciclopedie”, a spus profesorul de matematică.

În cele din urmă, profesorul focșănean și-a văzut visul îndeplinit, iar demonstrația sa a apărut în Enciclopedia online Q.E.I.S (The On-Line Encyclopedia of Integer Sequences).