Demisie la Sfântul Pantelimon. Șefa secției ATI a renunțat la funcție
- Ionel Sclavone
- 19 august 2024, 16:01
București. Șefa Secției ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon, Florina Pompilian, a demisionat din funcție. Ea a anunțat că va rămâne să lucreze în cadrul unității medicale, ca medic.
Spitalul Sfântul Pantelimon rămâne fără șef ATI
Florina Pompilian a decis să renunțe la funcția pe care o deținea în cadrul secției ATI. La acest moment nu se cunosc foarte multe detalii cu privire la decizia sa. Medicul de la Sfântul Pantelimon a invocat motive personale pentru a-și motiva retragerea.
Demisia șefei secției ATI a fost acceptată de managerul interimar Constantin Răzvan Jitianu, conform reprezentanților spitalului. Florina Pompilian rămâne în continuare medic în cadrul acestui departament, au precizate reprezentanții spitalului.
Săptămâna trecută, Florina Pompilian a fost audiată de anchetatorii din cadrul la Serviciului Omoruri, în dosarul penal care le vizează pe cele două doctorițe. Ea s-a aflat în fața procurorilor pentru șase ore, timp în care a dat declarații.
Atât la intrare, cât şi la ieşirea din sediul Poliţiei, Florina Pompilian nu a dorit să facă declaraţii. Anterior, Florina Pompilian a pus la îndoială ancheta demarată de procurori, în acest caz, şi le-a luat apărarea celor două doctoriţe arestate.
Doctorițe arestate pentru omor și tentativă de omor
Procurorii anchetează o serie de morți suspecte, în secția ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București. Pe 8 august, doctoriţele Maria Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.
Cele două au contestat decizia instanței de judecată, iar cererea lor se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti. Termenul a fost stabilit pentru 20 august.
La o zi după arestarea celor două doctorițe, Florina Pompilian a anunţat că toţi medicii din Secţia ATI vor intra în grevă. Ea a amenințat că toți aceștia își vor da demisia. Totodată, a acuzat presa de aşa-numite „presiuni” care nu i-ar lăsa pe medici să îşi desfăşoare activitatea.
Acuzațiile în cazul de la Sfântul Pantelimon
Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă, la Sfântul Pantelimon, doza de noradrenalină. Rolul acestei substanțe era de a menține tensiunea arterială a bolnavului. În urma deciziei sale, pacientu a intrat în stop-cardiorespirator și a murit.
Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au urmărit provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă. Ele apreciau „că nu mai este oportună menţinerea în viaţă” și, drept urmare, au pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină.
Astfel, se mai arată în docuemntele din dosar, se ajungea la scăderea tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. Procurorii dau exemplu cazul unui pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă. Una dintre doctorițele arestate a încercat să-l suprime prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat. De la valoarea de 15 ml/h, a fost redusă la valoarea de 1 ml/h.
Această valoare a fost menținută o perioadă considerabilă de timp, au spus procurorii, însă victima a scăpat deoarece o asistentă a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.