Evenimentul Zilei > Politica > Demisie fulger în Guvern. A stat în funcție doar trei săptămâni. Breaking News
Demisie fulger în Guvern. A stat în funcție doar trei săptămâni. Breaking News

Demisie fulger în Guvern. A stat în funcție doar trei săptămâni. Breaking News

Demisie de ultimă oră din Guvern! Ion Popa a demisionat din funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției la numai trei săptămâni după numire.

Demisie! Judecătorul Ion Popa, un critic dur  al întâlnirilor dintre magistrații români și ambasadorii străini, a demisionat din funcția de secretar de stat la ministerul justiției la numai trei săptămâni după numire, au declarat pentru G4Media.ro surse din minister.

Popa a fost numit pe data de 9 mai de premierul Viorica Dăncilă. Popa a mai fost promovat în Ministerul Justiției în 2002 de Rodica Stănoiu. În 2014, Ion Popa a avut o ieșire dură la adresa magistraților care se întâlnesc cu diplomații străini.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, Ion Popa a fost impus de PSD în guvern, nu a fost alegerea ministrului interimar, Ana Birchall.

Ion Popa a fost secretar general al CSM în 2005, când Consiliul Superior al Magistraturii era complet nereformat.

Pe atunci judecător la Curtea de Apel București, Ion Popa a publicat în 2014 un studiu care îi critica pe magistrații români care se întâlnesc cu diplomații străini și care constata ”reticenţa şi ostilitatea faţă de politicul român, în opoziţie cu promptitudinea şi deschiderea excesivă chiar, faţă de politicul străin diplomatic din România”.

„În contextul acestor ultime texte, întâlnirile „fireşti” dintre oficialii români din sistemul de justiţie şi includem aici şi pe judecători şi procurori ut singuli, pe de o parte şi reprezentanţii misiunilor diplomatice străine pe de altă parte, capătă o cu totul altă conotaţie. Aşa cum am arătat în supra, în cadrul acestor întâlniri, conform chiar spuselor oficialilor români se discută „aspecte legate de funcţionalitatea şi independenţa sistemului judiciar”,sunt formulate doleanţe de către „tinerii judecători”, sunt expuse aspecte de la întruniri privind justiţia română ale oficialilor români, inclusiv ale preşedintelui României, sunt relatate aspecte reieşite din dosarele unor foste servicii secrete româneşti (S.I.P.A.), etc. În opinia noastră, pornind şi de la temele abordate, astfel de întâlniri nu pot fi calificate ca având un caracter privat, pentru că subiectele discutate nu se referă la trasee turistice, jocul de golf ori membrii de familie, ci vizează aspecte foarte concrete ale organizării şi funcţionării sistemului judiciar al Statului Român, aspecte care reprezintă probleme interne ale Statului Român şi care, cu o singură excepţie, sunt de competenţa exclusivă a autorităţilor române”, mai scria judecătorul Popa în studiul citat.