Demilitarizarea ETA - un final de eră?

Demilitarizarea ETA - un final de eră? Sursa foto: britannica.com

Demilitarizarea ETA - un final de eră? Secesiunea catalană este azi obiect de tocmeală politică în Spania între extrema dreaptă și extrema stângă

Demilitarizarea ETA - un final de eră? Secesiunea catalană este azi obiect de tocmeală politică în Spania între extrema dreaptă și extrema stângă.

ETA demilitarizată în 2017

La 8 aprilie 2017, a fost dată declarația de ”demilitarizare” completă a ETA (Euskadi Ta Askatasuna -Ţara Bască şi Libertate, înființată în 1969): „Am luat armele pentru poporul basc, iar de-acum le lăsăm pe mâna sa, cu obiectivul de a avansa către pacea şi libertatea poporului nostru, deoarece, în vederea avansării «agendei» soluţiilor, trebuie să ne angajăm”.

ETA a declarat în octombrie 2011 că renunță la lupta pentru independența Țării Bascilor și a Navarrei.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Această dezarmare este indispensabilă în vederea întoarcerii definitive a paginii violenţelor în Ţara Bascilor. Ea trebuie să aibă loc cu respectarea totală a regulilor de drept“, a spus senatoarea Frédérique Espagnac, din partea Partidului Socialist, în declarația făcută pentru Agenția France Presse”.

„Singurul drum posibil pentru ETA este dizolvarea, predarea armelor, căinţa şi repararea greşelilor comise. Nu vor exista nici tranzacţii şi nici concesii  faţă de membrii ETA în schimbul acestui gest”, a declarat Juan Ignacio Zoido, Ministrul de Interne al Spaniei.

Socialiștii și Falangiștii se luptă între ei

În Spania,  dacă teoretic, nu mai există separatismul basc, care a acționat prin organizația terorist-separatistă ETA, problemele nu s-au sfârșit pentru unitatea politică a Spaniei. Nu mai puțin importantă a fost și creșterea intensității separatismului în Spania, în Catalunia, unde, deși anticonstituțională, ideea unui referendum pentru independența Cataluniei, cu reședința la Barcelona este pe buzele multor catalani.

Mișcarea secesionistă a lui Carles Puidgemont s-a sfârșit cu fuga lui și cu arestarea multor oficiali catalani. Dar oare este de ajuns? Ăedro Sanchez, liderul socialist și premier în exercițiu a pierdut alegerile parlamentare, dar va forma guvernul fiindcă VOX, copia falangiștilor franchiști nu este acceptată în Spania de către tot eșichierul politic. Pedro Sanchez ar dori să amnistieze liderii secesionișt catalani pentru mărirea coeziunii, iar franchiștii îi atacă pe socialiști, afirmând că ei doresc unitatea Spaniei.

Evident, adevărul este pe la mijloc. A pedepsi separatiștii prea dur, nu le diminuezi puterea ci le-o crești în subteran. Pe de altă parte, amnistia arată și o ușoară slăbiciune a autorității centrale, însă moderația amnisitiei poate arăta că pumnul de fier e îmbrăcat cu mănușa de catifea.