Delfinii din Marea Neagră, noua atracţie turistică a litoralului românesc!

Delfinii din Marea Neagră, noua atracţie turistică a litoralului românesc!

Un nou tip de turism, Dolphin Watching, apare din această vară pe litoralul românesc, în premieră absolută în Marea Neagră. Iniţiator este Organizaţia Nonguvernamentală Oceanic Club din Constanţa care, în cadrul unui proiect cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei, a pregătit deja toate condiţiile prin care turiştii îi vor putea observa pe delfini în mediul lor natural

Din această vară, turiştii care îşi vor petrece vacanţa la mare au la dispoziţie un nou tip de serviciu ecoturistic, în plină expansiune pe plan mondial, care va fi cuprins şi în pachetul de servicii turistice oferit de hotelurile de pe litoral. „Dolphin watchingul este o practică de observare a delfinilor în mediul lor natural” spune directorul Oceanic Club Constanţa, Răzvan Popescu Mirceni, care pomeneşte că acest tip de servicii turistice „generează venituri substanţiale pentru comunităţile locale”. Cel puţin 20 de ghizi au fost instruiţi în ultima perioadă, aceştia ştiind bine unde se întâlnesc delfinii, la ce ore, care sunt obiceiurile lor, cum să manevreze ambarcaţiunile pentru a nu deranja mamiferele. Dolphin Watching, un turism bănos Oceanic Club a încheiat deja parteneriate cu agenţii de turism, cu hotelieri şi cu deţinătorii de ambarcaţiuni care au acceptat să se implice în proiectul Dolphin Watching. „Suntem la început, pentru acest sezon estival mizăm pe participarea a cel puţin 500 de turişti dornici să iasă pe mare pentru a ajunge în zonele populate de delfini. În Islanda, de exemplu, în 2010 au fost înregistraţi 100.000 de turişti veniţi special pentru Dolphin Watching, alte ţări precum Spania, Italia, Taiwan, şi Japonia fiind, la fel, vizitate pentru acest tip de turism. Numai în 2013, pe plan mondial, Dolphin Watchingul a generat venituri de 1,5 miliarde de dolari” explică Răzvan Popescu Mirceni.
 
Unde şi când pot fi admiraţi delfinii în Marea Neagră
 
Voluntarii de la Oceanic Club Constanţa, care de opt ani monitoreazează delfinii din zona de sud a litoralului, de la Vama Veche şi până dincolo de Năvodari, au identificat mai multe familii, „care au devenit rezidente”, în şase zone, la distanţe de la 300 metri până la 7-8 kilometri în largul mării. În dreptul localităţii Vadu, la intrarea în porturile Midia, Constanţa şi Mangalia, în zona Capul Tuzla şi în dreptul localităţii 23 August. Familiile de cetacee pot fi observate dimineaţa între orele 6,00 şi 9,30 şi după amiaza de la ora 15,00 până la lăsarea întunericului. Costul unei deplasări cu ambarcaţiunea pe mare variază între 30 de euro şi 200 de euro, în funcţie de numărul turiştilor dornici de Dolphin Watching şi de gradul de confort al navei.
 
Reguli de desfăşurare a Dolphin Watching-ului
 
Condiţiile impuse de organizatori sunt stricte. Turiştii au voie să fotografieze sau să filmeze dar trebuie să evite apropierea de delfini la o distanţă mai mică de 100 metri, nu au voie să navigheze prin grupurile de mamifere sau să încerce să le despartă. Să păstreze liniştea, să evite schimbările bruşte de direcţie. Nu au voie să hrănească sau să atingă delfinii şi, sub nicio formă, să înoate alături de ei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News