Vânătorii de mituri: "Deja există un alt Steve Jobs, undeva..."

Vânătorii de mituri: "Deja există un alt Steve Jobs, undeva..."

"Vânătorii de mituri", Adam Savage şi Jamie Hyneman, prezentatorii "iGenius: Steve Jobs, un om care a schimbat lumea", au povestit pentru EVZ ce ar inventa ei dacă ar lucra la Apple.

La numai două săptămâni de la debutul în lume, Discovery Channel România a prezentat ieri, în premieră, "iGenius: Steve Jobs, un om care a schimbat lumea". Gazdele documentarului? Nimeni alţii decât "Vânătorii de mituri", Adam Savage şi Jamie Hyneman. Ei au intervievat nume prestigioase din tehnologie, media şi entertainment şi au prezentat şi lucrurile mai puţin ştiute din viaţa co-fondatorului şi directorului executiv al Apple Computers.

Într-un interviu pentru EVZ, Adam Savage şi Jamie Hyneman au povestit cum li s-a schimbat lor viaţa datorită lui Steve Jobs.

EVZ: Aţi aflat lucruri noi despre Steve Jobs când aţi pregătit această emisiune? Adam Savage: Eu sunt dependent de Apple încă din 1992, aşa încât am urmărit avid tot ce a făcut Jobs, compania şi toate produsele pe care le-a lansat. Cred că unul dintre mesajele cele mai clare ale programului "iGenius" este următorul: Steve Jobs a schimbat lumea nu prin produsele pe care le-a creat, ci prin modul lui de abordare, cu totul specific. Produsele reprezintă o manifestare a unei idei superioare: dorinţa lui de a face lucrurile mai simple şi mai elegante.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ce informaţii noi despre Jobs să ne aşteptăm? Ceea ce m-a surprins cel mai tare a fost să aflu că, după ce Steve a plecat de la Apple în 1985 şi a format Pixar, a crezut atât de mult în Pixar încât a investit cam 60 sau 70 de milioane de dolari din banii lui personali în această companie, înainte de lansarea filmului "Toy Story". Oamenii vorbesc despre el ca despre un povestitor. Şi noi am vorbit despre el ca despre un povestitor în acest program - în sensul în care este un om care ţine foarte mult la poveste...

Credeţi că produsele lui Jobs au creat un stil de viaţă anume? Au făcut oamenii să fie dependenţi de Apple? Jamie Hyneman: El a creat un nou stil de viaţă. Da, suntem conştienţi de asta şi cred că e una dintre cele mai importante contribuţii ale lui la lumea în care trăim. Nu este vorba doar despre tehnologie, ci şi de faptul că a ştiut să o lanseze pe piaţă la momentul potrivit, în locul potrivit şi prin metoda potrivită. Jobs a avut un impact uriaş asupra societăţii.

După ce Steve Jobs s-a stins din viaţă, au apărut critici la adresa eticii lui profesionale, a perfecţionismului şi a faptului că era un om cu care se lucra dificil. Veţi vorbi despre asta? Am discutat într-o oarecare măsură şi despre asta. Dar cred că e foarte important să ne amintim ce impact a avut el asupra industriei. Este impactul unui singur om, fiindcă el a fost creierul care a susţinut o întreagă corporaţie, foarte puternică.

În ce mod ţi-a schimbat ţie viaţa Steve Jobs? În cazul meu, aş spune că a redus gradul de anxietate pe care îl trăiesc când am de-a face cu produse digitale care nu funcţionează. Mi-a simplificat viaţa şi m-a ajutat să am acces la tehnologie, la Internet, într-un mod mai simplu şi fără probleme, ceea ce e minunat.

Ce anume credeţi că l-a făcut pe Steve Jobs să iasă în evidenţă? Adam Savage: Apple nu făcea niciun fel de teste de produse. Numai Steve se ocupa de aceste aspecte... Când ţinea în mână un produs, putea să îşi dea seama imediat ce era în regulă şi ce nu era în regulă cu acel produs. Avea acest talent incredibil.

Cum ar fi arătat lumea, dacă Steve Jobs nu s-ar fi întâlnit cu Steve Wozniak? Jamie Hyneman: E greu de zis... Sunt sigur că progresul ar fi fost afectat în mod negativ, dacă el nu s-ar fi întâlnit cu Wozniak. Pe de altă parte, trebuie să spun că, ţinând cont de tot ceea ce a făcut Steve foarte mult timp, sunt convins că, într-un fel sau altul, tot ar fi găsit o cale prin care să îşi aducă la viaţă ideile.

Credeţi că emisiunea îi va inspira şi pe alţi oameni talentaţi să inventeze lucruri noi? Da, sigur că asta sperăm. E o prezentare destul de completă a unei persoane unice, care a avut un impact uriaş asupra lumii. Noi sperăm că oamenii care vor vedea acest documentar vor găsi în el o sursă de inspiraţie şi vor încerca să îi imite succesul, după puterile lor.

Ce fel de materiale explozibile aţi folosit în acest documentar? Adam Savage: Nu am folosit niciun fel de explozibile în documentarul despre Steve Jobs. (Râde).

Aţi întâlnit şi comentarii negative la adresa lui Steve sau Apple? Jamie Hyneman: Din câte ştiu eu, nu.

Dacă aţi putea dezvolta ceva pentru Apple, ce anume ar fi acel ceva? N-aş putea spune ce anume, dar cred că şi eu, şi Adam ne considerăm cumva spirite înfrăţite cu Jobs, fiindcă punem foarte multă pasiune când este vorba să o luăm în direcţii complet noi, să inventăm lucruri noi. Deci, dacă noi am lucra cu Apple, eu aş căuta să dezvolt lucruri la care nu s-a mai gândit nimeni până acum. Aş continua să merg în direcţii complet noi, mai degrabă decât să îmbunătăţesc sau să perfecţionez ceva care există deja.

Adam Savage: Nu ştiu, nu m-am gândit niciodată la asta. Poate un computer pe care să îl poţi purta... (Râde) .

Ca un iPad? Nu, nu! Ceva cu care să poţi să te îmbraci, să îl porţi pe corp.

Consideraţi că există cineva, undeva, care ar putea deveni următorul Steve Jobs? Cineva care ne va revoluţiona perspectiva asupra anumitor aspecte? Categoric! Sunt convins că există inovatori pretutindeni. Datorită Internetului, lumea devine tot mai mică. Sunt sigur că deja există un alt Steve Jobs, undeva... Dar nu m-aş încumeta să merg atât de departe încât să prezic eu cine ar putea fi acest om. 2007 este anul în care Steve Jobs a achiziţionat Mercedes-ul Benz SL55. El a condus acest automobil ani buni, fără a avea număr de înmatriculare <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/VJ3slX5Vrys" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Produsele lui Steve Jobs au schimbat industria, nu o simplă strategie de marketing a acestora. El era un exemplu de manager modern prin invenţiile lui" ADAM SAVAGE, prezentator