Declaraţia unică 2024. Procedură de peste o sută de pagini

Declaraţia unică 2024. Procedură de peste o sută de pagini Sursa foto: pixabay.com

Formularul, anexa şi instrucţiunile de completare a declaraţiei unice, utilizate de contribuabili pentru veniturile extrasalariale estimate în 2024, au, în total, peste 100 de pagini

Declaraţia unică privind veniturile extrasalariale. Formularul declaraţiei unice utilizat pentru declararea veniturilor extrasalariale estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în 2024 şi a contribuţiilor sociale aferente acestora a fost oficializat. Ordinului preşedintelui ANAF nr. 6 din 2024 a fost ppublicat în Monitorul Oficial.

Declaraţia unică pentru veniturile nesalariale

Sursa foto: Monitorul Oficial

Declaraţia unică. Calcularea contribuţiilor sociale în 2024

Valoarea salariului minim brut luată pentru determinarea plafoanelor minime privind încadrarea ca plătitor de CASS şi/sau de CAS este cea în vigoare la 25 mai 2024.

 Economica.net a elaborat un exemplu de calcul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referinţă salariul minim de 3.300 de lei.

Persoanele fizice care încasează venituri extrasalariale fie din drepturi de autor, din asociere cu o persoană juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, fie din alte surse şi care estimează că valoarea totală a veniturilor extrasalariale obţinute în 2024 (din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri extrasalariale). Dacă suma veniturilor va fi  egală cu cu cel puţin  19.800 de lei,  vor datora CASS pentru aceste venituri de:

  • 1.980 de lei dacă veniturile extrasalariale totale din categoriile antemenţionate (drepturi de autor, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, etc.).
  • 3.960 de lei dacă veniturile extrasalariale sunt cuprinse între 39.600 de lei inclusiv şi 79.200 de lei exclusiv.
  • 7.920 de lei dacă veniturile extrasalariale din categoriile de mai sus, sunt cel puţin egale cu 79.200 de lei.Sursă foto: Arhiva EvZ
    Derclaraţia unică

    Sursa foto: Dreamstime.com

Încadrarea ca plătitor de CAS în 2024

Persoanele fizice care încasează venituri extrasalariale din drepturi de autor şi/sau din activităţi independente din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri datorează contribuţia de asigurări sociale (CAS), dacă veniturile încep de la 39.600 de lei (echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară.

Încadrarea în plafoanele de cel puţin 12 salarii sau de cel puţin 24 de salarii minime brute pe economie se efectuează prin cumularea veniturilor nete.

Sau a normelor anuale de venit din activităţi independente. A venitului brut realizat în baza contractelor de activitate. Precum şi a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuală.

Declaraţia unică privind veniturile extrasalariale. Termenul de depunere

Termenul până la care puteţi trimite la Fisc declaraţia privind veniturile extrasalariale este de 25 mai 2024.

Persoanele care au contract de muncă şi venituri din drepturi de autor sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale.