Declarația fostului ofițer GRU judecat pentru doborârea zborului Malaysia Airlines MH17. Ce a spus la finalul procesului

Declarația fostului ofițer GRU judecat pentru doborârea zborului Malaysia Airlines MH17. Ce a spus la finalul procesului Sursa: arhiva EVZ

Un fost ofițer ruz acuzat de doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra estului Ucrainei a pledat nevinovat azi, 10 iunie, după un proces dificil în Ţările de Jos. Declarația bărbatului a șocat autoritățile prezente.

Rusul care a fost acuzat de doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra estului Ucrainei a pledat nevinovat la finalul procesului din Ţările de Jos.

Într-un mesaj video difuzat la un tribunal din apropierea Aeroportului Schiphol din Amsterdam, Oleg Pulatov a declarat că nu este vinovat şi că nu el este responsabil pentru cele 298 decese.

Oleg Yuldashevici Pulatov, avea ca indicative de apel „Gyurza” și „Khalif”, și a fost unul dintre responsabilii de rang înalt implicați în doborârea avionului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile au aflat că era un fost locotenent colonel în Forțele Armate Ruse, mai precis în GRU, serviciul de informații al armatei, cunoscut și după indicativul de apel „Gyurza”. Porecla acestuia a fost auzită pe una dintre interceptări, potrivit unei anchete a portalului de investigații Bellingcat.

Bărbatul din spatele măcelului

În raportul complet s-a descoperit că Pulatov este într-adevăr omul din spatele indicativului de apel „Gyurza” și că a contribuit la securizarea lansatorului de rachete Buk la locul de lansare de la sud de Snijne, în estul Ucrainei.

Procesul a patru foşti responsabili ai separatiştilor proruşi - toţi judecaţi în lipsă - a ajuns la final după ani întregi. Următorul verdict ar putea fi în noiembrie 2022.

Avionul Malaysia Airlines s-a prăbușit în iulie 2014 deasupra estului Ucrainei, în drum de la Amsterdam spre Kuala Lumpur. Măcelul s-a produs din cauza armatei ucrainene şi a separatiştilor proruşi.

Se crede nevinovat

Majoritatea victimelor erau din Olanda, iar procesul a început în Ţările de Jos. Procurorii cer închisoare pe viaţă pentru vinovat, dar lucrurile stau diferit. Experţi internaţionali şi anchetatori au descoperit că avionul a fost doborât de o rachetă rusească sol-aer de tip Buk.

Pulatov a fost singurul inculpat reprezentat în instanţă, dar el nu a recunoscut niciodată că este vinovat. Avocaţii săi au pledat pentru achitare, vorbind despre lacune majore în investigaţie. Procurorii au ascultat declarațiile acestora și au fost îngăduitori, relatează DPA.