Decizie surprinzătoare a magistraților. Cum a reușit un proprietar să scadă prețul unei case în instanță

Decizie surprinzătoare a magistraților. Cum a reușit un proprietar să scadă prețul unei case în instanțăSursa foto: arhiva EVZ

Situație halucinantă în Cluj Napoca. Vânzătorii unei case au fost obligați de către magistrați să restituie cumpărătorului aproape 18.500 de lei din prețul pe care l au perceput.

Asta pentru că instanța a descoperit că acel imobil avea vicii ascunse. Mai exact, coșul care trebuia să fie pentru șemineu nu era coș de fum, ci de ventilație, tencuiala a căzut în zona balcoanelor, iar curentul electric era pe organizare de șantier. În octombrie 2017, reclamanta care era societate comercială a încheiat cu cei doi vânzători soț și soție un contract de vânzare cumpărare pentru un imobil. Casa avea un teren intravilan de 364 de metri pătrați, și o construcție de înălțime P+E cu suprafața construită la sol de 87 mp, iar suprafața construită desfășurată de 188,28 mp.

Pentru această achiziție, cumpărătoare a achitat 146.000 de euro. Doar că în 2018, firma în cauză a solicitat pârâților să restituie garanția pentru vicii ascunse. Construirea hornului din cărămizi necorespunzătoare. Căderea tencuielii în zona balconului, lipsa glafurilor în zona balcoanelor și problema branșamentului la curentul electric

Toate viciile invocate au fost probate

Doar pentru horn, persoana vătămată a cerut 12.151 de lei, banii reprezentând costurile de schimbare a traseului acestuia și refacerea lui în mod corespunzător. Restul costurilor până la spuma de 18.500 de lei au fost împărțite între celelalte nereguli găsite de actuala proprietara. Astfel instanța a decis: ”dispune reducerea prețului prevăzut în contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2791/25.10.2017 de BNP Pop Sergiu Mircea corespunzător obligației pârâților de garanție contra viciilor cu suma de 18.523 de lei. Obligă pârâții să restituie suma de 18.523 lei în favoarea reclamantei”. 

De altfel, magistrații au constatat că toate cele 4 vicii invocate au fost probate. Chiar dacă în instanța vânzătorii au explicat că au nu cunoștințe de construcții justificând în acest fel situația, magistrații au stabilit că acest aspect nu prezintă nicio relevanță. Chiar dacă cei doi soți au susținut că echipa care a făcut amenajările interioare ar fi provocat daunele exterioare, instanța nu a ținut cont nici de această apărare.  

Ne puteți urmări și pe Google News