Anul trecut, Republica Moldova a achitat cu 5,9 miliarde lei mai mult pentru produsele petroliere, curentul electric și gaze

Anul trecut, Republica Moldova a achitat cu 5,9 miliarde lei mai mult pentru produsele petroliere, curentul electric și gazeSursa foto: Dreamstime.com

În 2021, moldovenii au achitat cu 5,9 mld. lei mai mult față de anul 2020 pentru produsele petroliere, curentul electric și gazele naturale importate. Din această creștere, aproximativ 2,4 mld. lei sunt atribuite creșterii prețurilor.

Cea mare pondere, aproximativ două treimi din cheltuielile asociate creșterii prețurilor, revine produselor petroliere, se arată într-o analiză realizată de către expertul economic Viorel Gîrbu, pentru INFODEBIT.

A crescut costul pentru resursele importate de Republica Moldova

Potrivit studiului, consumul resurselor energetice importate în Republica Moldova a înregistrat un trend ascendent pe durata anului trecut, în pofida creșterii accentuate a costurilor acestora. Volumul importului gazelor naturale și a curentului electric s-a majorat cu 7% și respectiv 5,2%.

În cazul produselor petroliere, creșterea importului pe durata anului 2021 a fost de 13,1%, după scăderea de 10,4%, înregistrată în anul 2020. Față de datele pentru anul 2019, importul de produse petroliere a crescut în 2021 cu 1,4%, pe când în cazul curentului electric și al gazelor naturale, creșterea a fost de 9,3% și respectiv 14%.

România și Germania au hotărât să sprijine Republica Moldova

Ambele state și-au exprimat sprijinul pentru Republica Moldova, amenințată în prezent de extinderea războiului din Ucraina, a transmis Klaus Iohannis, miercuri, subliniind totodată importanța ajutorului oferit de către Bruxelles refugiaților.

„Am reiterat și cu prilejul întâlnirii de astăzi faptul că România sprijină pe deplin integrarea Moldovei, a Ucrainei și Georgiei în UE. Ca aliați NATO, România și Germania împărtășesc obiective esențiale, de asigurare a păcii și securității la Marea Neagră. În acest context, dorim aprofundarea cooperării cu Germania, inclusiv în pregătirea summit-ului NATO de la Madrid, unde urmează să luăm decizii importante pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare mai ales pe flancul estic. (…)

UE va trebui să valorifice toate mecanismele de care dispune pentru a reduce (dependența de gazul rusesc – n.r.) și a-și consolida reziliența economică. Am evidențiat că România dorește să-și asume un rol activ în atingerea obiectivelor europene privind diversificarea aprovizionării. Este necesară optimizarea infrastructurii și creșterea capacității de producție, pe termen lung, inclusiv printr-o tranziție verde sustenabilă”, spune șeful statului.