Decizie ȘOC luată de Grindeanu înainte de citirea moțiunii! Ce a hotărât premierul cu doar câteva ore înainte de MARELE moment
- Theodora Sutiu
- 18 iunie 2017, 14:15
Sorin Grindeanu a ajuns, duminică, în jurul orei 11.15, la Palatul Victoria, unde se află majoritatea consilierilor săi, fără să dea însă nici un fel de declarații presei.
Conform unor surse in interiorul Guvernului premierul NU va participa la citirea moțiunii de cenzură. Grindeanu invocă, potrivit surselor citate, nerespectarea procedurilor parlamentare. În opinia oamenilor din jurul premierului, moţiunea de cenzură nu poate fi citită duminică în plenul Parlamentului, deoarece documentul trebuie trimis înainte la Guvern, iar registratura Executivului nu lucrează duminica, scrie Mediafax.
Conform Regulamentului activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Cea mai lungă zi pentru PSD
Războiul început prin câteva declarații ale liderului PSD Liviu Dragnea, prin care își exprima nemulțumirea față de activitatea premierului Sorin Grindeanu, și intrat în faza acută prin retragerea sprijinului politic pentru prim-ministru, se mută, duminică, din forurile de partid în instituțiile statului. Și, dacă la nivel de guvern tabăra Grindeanu-Ponta pare să fi câștigat, prin aducerea celui din urmă la Secretariatul General al Guvernului și demiterea miniștrilor Dezvoltării și Internelor, la nivelul Legislativului lucrurile sunt departe de a fi clare.
Parlamentarii PSD şi ALDE sunt convocaţi, duminică după-amiază, pentru semnarea, depunerea şi citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Este nevoie de 116 semnături pentru depunerea moţiunii, întrucât, conform Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de o pătrime din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. În Parlamentul României sunt 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie ca aceasta să întrunească 233 de voturi pentru. Potrivit site-urilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, în ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în otal 247 de aleşi care fac parte din coaliţia de guvernare, scrie Agerpres. De cealaltă parte - partidele din afara arcului guvernamental - este PNL, cu 98 de parlamentari, USR, cu 43 de aleși, UDMR cu 30, PMP cu 26, iar minorităţile au 17 deputați. În plus, există 3 parlamentari neafiliaţi.