Decizie istorică luată în Irak, după ce Papa Francisc s-a întâlnit cu liderul șiiților, Ali al-Sistani
- Nicolae Comănescu
- 7 martie 2021, 10:30
Întâlnirea avută de Papa Francisc, în Irak, cu liderul spiritual al șiiților va fi marcată printr-o sărbătoare anuală în această țară.
Papa Francisc s-a întâlnit, sâmbătă, în cadrul vizitei din Irak cu marele ayatollah şiit Ali al-Sistani. A fost o întrevedere istorică, fără precedent în istoria catolicilor și musulmanilor. În urma discuțiilor purtate de cei doi lideri religioși, premierul irakian Mustafa al-Kadhimi a luat o decizie. Ziua de 6 martie a fost decretată zi de sărbătoare publică.
Decizie după ce Papa Francisc s-a întâlnit în Irak cu ayatollahul şiit Ali al-Sistani
Această dată va deveni Zi Naţională de Toleranţă şi Coexistenţă, a anunțat șeful Executivului de la Bagdad. Ocazia o reprezintă vizita Papei Francisc la Najaf. Un oraș aflat în partea de sud a Irakului, care este sfânt pentru şiiţi. Aici, Suveranul Pontif s-a întâlnit cu cea mai înaltă autoritate a acestei ramuri a islamului: marele ayatollah Ali al-Sistani. Papa Francisc este primul lider de la Vatican care efectuează o vizită în Irak.O țară în care doar 2% din populație este creștină.
Ziua de sărbătoare se doreşte de asemenea a fi un omagiu adus întâlnirii interreligioase care a avut loc tot sâmbătă la Ur (sud). O localitate antică. Acolo unde, potrivit tradiţiei, s-a născut patriarhul Avraam. Aici, Papa Francisc s-a întâlnit cu reprezentanţi ai islamului, creştinismului şi ai comunităţii yazidi. În ciuda aşteptărilor, reprezentanţii comunităţii evreieşti au decis să nu ia parte la acest eveniment.
„Nouă ne revine sarcina de a risipi în mod clar neînţelegerile”
„Ostilitatea, extremismul şi violenţa sunt trădări ale religiei. Iar noi, credincioşii, nu putem rămâne tăcuţi atunci când terorismul abuzează de religie. Din contră, nouă ne revine sarcina de a risipi în mod clar neînţelegerile. A spus Papa Francisc în cazul întrevederii de sâmbătă.
„Libertatea de conştiinţă şi libertate religioasă să fie respectate şi recunoscute pretutindeni. Sunt drepturi fundamentale pentru că îi oferă omului libertatea de a contempla Cerul care l-a creat.” A mai afirmat Papa Francisc în cadrul evenimentului ce a avut loc ieri.