Evenimentul Zilei > Actualitate > Armata împiedică accesul pelerinilor la Fatima. Măsura provoacă revolta catolicilor
Armata împiedică accesul pelerinilor la Fatima. Măsura provoacă revolta catolicilor

Armata împiedică accesul pelerinilor la Fatima. Măsura provoacă revolta catolicilor

Mai mulți pelerini portughezi intenționează să meargă, în aceste zile, la Fatima și să participe la slujba tradițională din 13 mai, din Sfântul Sanctuar al Maicii Domnului. Aceasta în ciuda restricțiilor impuse de autorități și de Biserica Catolică. De altfel, în jurul templului din Fatima au fost organizate dispositive militare menite să împiedice accesul pelerinilor.

Guvernul portughez a lansat operațiunea „Fátima acasă”, care se desfășoară de  luni până miercuri 13 mai, când ar urma să aibă loc tradiționala slujbă care marchează prima apariție a Sfintei Fecioare, la Fatima, celor trei copii. În zonă au fost aduși 3.500 de militari din Garda Națională Republicană (GNR) pentru a monitoriza și descuraja orice posibile mișcări ale pelerinilor.

Este pentru prima oară, în cei 103 ani care s-au scurs de la apariția Fecioarei, în care tradiționala slujbă din 13 mai se va oficia în absența pelerinilor.

Decizia autorităților portugheze a stârnit nemulțumire în rândul unor clerici care nu apreciază măsura împiedicării pelerinilor de a participa la eveniment. Mai mult, sprijinul acordat de episcopii Bisericii Catolice este considerat de credincioșii un act de lipsă de curaj.

„Asediul sanctuarului din Fátima de către Garda Națională Republicană este similar cu închiderea bazinelor de la Lourdes din cauza coronavirusului. Culpabilitatea morală a scandalului nu revine însă asupra armatei portugheze, ci asupra autorităților ecleziastice care au colaborat cu autoritățile civile pentru a împiedica pelerinii să vină la Sanctuar, în data de 13 mai”, a declarat istoricul catolic italian Roberto de Mattei, director al  Fundației Lepanto cu sediul la Roma.

„Spiritul de astăzi al episcopilor de a se supune puterilor lumii, nu doar în cazul portughezilor, sugerează că, în viitor, acești oameni ai bisericii vor fi gata să se supună Islamului, să trăiască sub Sharia și sub subordonarea totală celor care ar dori să facă din Europa țara lui Mohamed”, a continuat istoricul.

În anul 1916, trei păstori dintr-un sat în apropriere de Fatima ar fi primit un mesaj din partea unui înger. Erau Jacinta și Francisco Marto, frate și soră, de 7 și 9 ani, și verișoara lor Lucia, de 10 ani. Un an mai târziu ei au mers cu oile la păscut și ar fi asistat la prima apariție a Fecioarei Maria care le-a transmis un mesaj, conform credinței catolice.