DECIZIE IMPORTANTĂ la Curtea de Apel București. Procurorul Mihaela Iorga față în față cu Codruța Kovesi?

DECIZIE IMPORTANTĂ la Curtea de Apel București. Procurorul Mihaela Iorga față în față cu Codruța Kovesi?

Cererea procurorului Mihaela Iorga de suspendare a deciziei de revocare din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) se va judeca astăzi, după ce Curtea de Apel Bucureşti a amânat cauza, întrucât avocatul parchetului nu a studiat actele existente la dosar. La sediul instituției sunt așteptate Mihaela Moraru-Iorga, revocată din funcția de la DNA, dar și Laura Codruța Kovesi.

La termenul trecut, magistrații au decis să amâne discutarea cauzei pentru ca avocatul din partea DNA să aibă timp să ia cunoştinţă documentaţia depusă la dosar. Mihaiela Iorga a deschis la CAB un proces prin care contestă ordinul semnat pe 5 iulie de Laura Codruţa Kovesi privind revocarea sa din funcţia de procuror la DNA.

Reamintim că procurorii DNA i-au percheziționat biroul fostului procuror DNA, Mihaela Iorga Moraru și acolo s-au găsit peste 350.000 de lei, dar și bunuri de mare valoare. Procurorul se apără și susține că acele bunuri provin de la o percheziție domiciliară realizată de DNA la un suspect, Dumitru Mădălin Ionică. De asemenea, procurorul arată că banii fuseseră dați de către un denunțător pentru organizarea unui flagrant și erau înregistrați conform procedurilor DNA. Pe de altă parte, surse din cadrul DNA susțin că descinderea a fost ilegală și că cei care au umblat în sertarele procuroarei căutau opisurile și agendele Mihaelei Iorga Moraru.

DNA A DESCINS ÎN DNA! Biroul procuroarei Mihaela Iorga Moraru, percheziționat

 

DNA a susţinut atunci că Iorga nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-şef al secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate, arăta DNA.

Ulterior, DNA a anunţat că a identificat mai multe nereguli în activitatea Mihaielei Iorga. "Este o poveste internă a DNA, care este adusă acum în instanţă. Doamna procuror este nemulţumită de rezoluţia de revocare, de acest ordin, şi îl critică şi sub aspect de constituţionalitate. Ar fi aspectul mai profund, mai teoretic al acestei afaceri interne a DNA şi anume modalităţile de revocare a unui procuror. Eu văd DNA ca pe o echipă, o echipă pe care o formează procurorul-şef, însă nu la fel de clare sunt procedurile în care procurorii trebuie să plece şi sunt revocaţi. Este dramatic pentru cariera unui procuror ca, peste noapte, să fie revocat şi să i se interzică accesul la propriile documente şi dosare, nemaiputând să facă apărări din interior. Este exclus pur şi simplu din mediile interne ale DNA şi trimis să-şi reia activitatea la Bacău, ca procuror de judecătorie, unde nici măcar nu sunt posturi vacante. Asta perturbă viaţa oricărui om. Acum îşi aşteaptă soluţia de la justiţie. Această procedură de revocare este foarte precar reglementată. Este afectată de această revocare, care din punctul ei de vedere s-a întâmplat într-un mod intempestiv", a declarat avocatul lui Iorga, Ionuţ Dobrinescu, citat de Agerpres.

„Da, este un defect de citare. Nici noi nu am fost citaţi, am remarcat dosarul ca şi voi, pe portal. Ne-am gândit să-l susţinem astăzi, însă pârâta nu a fost în măsură să depună întâmpinare, abia ieri a intrat în posesia unei copii introductive. (...) Ordinul (de revocare, n.r.) este motivat lapidar, toate numele sunt obliterate, nu poţi înţelege, ca terţ, nefiind intern al acestei afaceri, exact cum au stat lucrurile. Asta cred că este şi problema judecătorului de şedinţă - dacă se apleacă asupra acestui dosar, nu poate înţelege exact cum au stat lucrurile. Este şi o obligaţie pe care dânsul a impus-o DNA-ului, să producă toată documentaţia care a stat la baza acestui ordin de revocare. Cu această ocazie, o vom vedea şi noi”, a declarat atunci avocatul Mihaelei Moraru-Iorga, Ionuţ Dobrinescu.

Amintim că pe 5 iulie, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a semnat ordinele de revocarea a procurorilor Mihaela Moraru şi Doru Ţuluş, după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil solicitarea. Procurorul şef al DNA a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru motivul că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”. Mai exact, este vorba despre un denunţ pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei whatsapp.