Decizie bombă a DNA. Care va fi soarta greilor din dosarul Microsoft
- Lucian Ionescu
- 18 iunie 2019, 18:23
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a emis, marţi un comunicat de presă în care anunţă că a dispus urmărirea penală a inculpaţilor Marian Marius-Dorin și Berteanu Petru.
Potrivit informaţiilor DNA, Dorin Marian este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită în dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că ar fi primit mită 800.000 de dolari de la intermediarul afacerii Microsoft, Fujitsu Siemens Computers reprezentată de Claudiu Florică, ca să încheie mai multe acte adiționale de prelungire a licențelor Microsoft pentru calculatoarele din instituții publice.
Inculparea lui Berteanu și Dori Marian înseamnă că dosarul va pleca în scurt timp la instanță, însă fără Călin Popescu Tăriceanu, care nu poate fi anchetat întrucât Parlamentul nu i-a ridicat imunitatea.
Dorin Marian, fost consilier prezidențial al ex-președintelui Emil Constantinescu și fost șef al Cancelariei premierului Tăriceanu, a fost audiat marți la DNA.
Dorin Marian a lucrat în anii 90 și pentru Dinu Patriciu, la Rompetrol, unde s-a ocupat de operațiunile companiei în Sudan.
Acum, Dorin Marian este principalul consilier politic al lui Călin Popescu Tăriceanu.,
Redăm integral comunicatul DNA
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
MARIAN MARIUS-DORIN, la data faptei șef al cancelariei prim-ministrului și BERTEANU PETRU, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În cursul anului 2007, inculpații Berteanu Petru și Marian Marius-Dorin au ajutat un înalt demnitar să pretindă, iar, în cursul anului 2008, să primească, în mai multe tranșe, foloase materiale de la reprezentanții unei companii austriece din domeniul IT, în schimbul exercitării atribuțiilor care îi reveneau în legătură cu adoptarea a patru hotărâri de guvern (ce priveau, printre altele, încheierea mai multor acte adiționale la un contract comercial derulat de companie ce avea ca obiect închirierea de către statul român a unor licențe IT). În baza acestei înțelegeri, reprezentanții companiei au achitat un comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la statul român, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. Din foloasele respective, suma de 800.000 USD a fost folosită pentru stingerea unei datorii pe care demnitarul o avea către o firmă, reprezentând contravaloarea unor servicii de consultanță politică. Inculpaților Marian Marius-Dorin și Berteanu Petru li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. În ceea ce privește presupusul autor al infracțiunii, există un impediment legal cu privire la punerea în mișcare a acțiunii penale. Cu privire la cei doi inculpați, facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”