Decizia pe care a luat-o Aleksandr Lukaşenko în plin război. Ce se va întâmpla în Belarus

Decizia pe care a luat-o Aleksandr Lukaşenko în plin război. Ce se va întâmpla în Belarussursa: anews.com.tr

În următoarele două luni, în Belarus vor avea loc exerciţii de mobilizare militară, într-o zonă de la granița cu Ucraina. Așa cum se știe, președintele țării, Aleksandr Lukașenko, este prieten cu Vladimir Putin, liderul Rusiei.

În Belarus se vor desfășura exerciţii de mobilizare militară în lunile iunie şi iulie în regiunea Gomel, care se învecinează la sud cu Ucraina - în unele porţiuni cu zona de excludere din jurul sectorului unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobîl -, în timp ce la est se învecinează cu Rusia.

În Belarus se vor desfășura ample exerciții militare

În perioada 22 iunie - 1 iulie vor fi organizate exerciţii planificate cu comisariatele militare - agenţii administrative militare - şi cu forţele armate, a informat comisarul militar al regiunii Gomel, Andrei Krivonosov.

„Evenimentele de acest tip sunt organizate în mod tradiţional pentru a creşte pregătirea pentru luptă şi mobilizare a comisariatelor militare şi pentru a îmbunătăţi cunoştinţele militare şi abilităţile practice ale celor responsabili pentru serviciul militar”, a declarat Krivonosov.

În perioada 28 iunie - 16 iulie va avea loc pregătirea militară a celor responsabili de serviciul militar pentru formaţiunile de apărare teritorială, a mai precizat oficialul, conform Agerpres.

Aliat apropiat al Rusiei, Belarus a declarat în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea sa specială" în Ucraina, dar a servit drept rampă de lansare pentru miile de militari ruşi care au invadat Ucraina pe 24 februarie, declanşând o agresiune militară care continuă.

Pe 26 mai, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat crearea unui nou comandament militar pentru zona de sud a ţării, care este situată la graniţa cu Ucraina.

Aleksandr Lukaşenko, președintele din Belarus, a afirmat de mai multe ori că nu va participa militar la război, însă a decis să își întărească securitatea națională. În acest scop a achiziționat din Rusia sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi rachete Iskander.

Anunțul pe care îl făcuse Aleksandr Lukaşenko

Liderul de la Minsk a spus, citat de biroul său de presă într-un comunicat pe Telegram, că „am ajuns la un acord cu (preşedintele rus Vladimir) Putin”. S-a precizat că a fost achiziționată cantitatea „necesară” de armament, dar nu au fost oferite alte detalii.

„Cu astfel de arme, deja avem o armată complet diferită”, a spus președintele din Belarus, subliniind că acestea „pot provoca distrugeri colosale”.