Decizia din Orientul Apropiat trece prin victoria împotriva Rusiei: Schema este foarte complicată

Decizia din Orientul Apropiat trece prin victoria împotriva Rusiei: Schema este foarte complicată Vladimir Putin. Sursa foto: Pixabay

„Rusia este interesată de escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu, deoarece acest lucru distrage atenția politică de la agresiunea Moscovei în Ucraina. De asemenea, redirecționează resurse pentru a ajuta Israelul, care ar putea fi folosite pentru a ajuta Ucraina. De la un moment dat încolo, asta funcționează și împotriva Rusiei”. Asta a comentat ​​pentru BNR fostul ministru bulgar al Apărării, Velizar Şalamanov.

„În mod clar, din punct de vedere militar, aceste atacuri nu au prea mult sens. Ele sunt principalul instrument politic și de comunicare al Iranului. Mult mai important pentru a înțelege criza este că aceasta face parte dintr-un război mai amplu, pe care Rusia l-a început împotriva lumii libere odată cu agresiunea împotriva Ucrainei. Ceea ce s-a întâmplat în Orientul Mijlociu poate fi înțeles doar în contextul războiului Rusiei împotriva lumii libere - un război în care este, pe de o parte, Carta ONU și ajutorul lumii libere pentru Ucraina, iar, pe de altă parte, este Rusia, susținută de Iran, Coreea de Nord și China. În acest context, a izbucnit conflictul din Orientul Apropiat", a explicat Velizar Şalamanov.

Schema este foarte complicată

Potrivit acestuia, schema este foarte complicată. Decizia pentru aceasta trece prin victoria asupra Rusiei, pentru a fi clar faptul că un membru permanent al Consiliului de Securitate nu poate sta la baza unui război mare, a spus Şalamanov. În opinia sa, în timpul unei campanii electorale, care oricum este foarte încurcată, Consiliul Consultativ pentru Securitate Națională (CCSN) nu va duce la luarea unor decizii bune, scrie mediapool.bg.

"Această criză este mai degrabă în atenția Consiliului de Securitate din cadrul Consiliului de Miniștri. Guvernul și premierul se descurcă foarte bine cu evacuarea", a spus Velizar Şalamanov. Potrivit acestuia, în prezent nu există nicio amenințare directă la adresa oamenilor din Israel. Este mai important acum să acționeze Consiliul de Miniștri, precum și Ministerul Apărării, al Afacerilor Interne și Afacerilor Externe, plus serviciile, este de părere Şalamanov. Potrivit acestuia, „a spune că nu există nicio amenințare la adresa Bulgariei ar fi un gest iresponsabil”. Există o amenințare directă legată de „extinderea atacurilor teroriste ale Rusiei în afara teritoriului Ucrainei”, a subliniat Şalamanov.

Bulgaria și România trebuie să convingă Europa, ca să fie admise în Schengen

Schengen

Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Expertul a subliniat că problemele cu care se confruntă Europa pot fi rezolvate doar împreună. Bulgaria și România, dacă acționează împreună și în mod rațional, ar putea să convingă Europa că este mult mai bine ca cele două țări să fie în Schengen și să avem o protecție comună a frontierei, crede Şalamanov. David Levy, care a supraviețuit acum atacurilor Iranului asupra Israelului într-un adăpost antiaerian, a anunțat că situația din țară s-a calmat în cursul serii de marți, odată cu deschiderea spațiului aerian deasupra Israelului. Acesta este un semn că atacul a trecut, a subliniat el. Potrivit acestuia, atacul a fost un eșec din punctul de vedere al Iranului, deoarece nu a existat nicio victimă.

Lovituri asupra structurii nucleare a Iranului

"Premierul a anunțat că va exista inevitabil un atac. S-a specificat chiar că, cel mai probabil, loviturile de răspuns vor fi asupra infrastructurii nucleare a Iranului", a spus Levy.  Potrivit spuselor sale, situația nu este stresantă. Conform acestuia, pregătirea populației a fost extrem de bună. În opinia lui Levy, toate puterile raționale trebuie să se asigure că Iranul nu ajunge la nivelul unui stat nuclear.  "Cea mai periculoasă armă nu ar trebui să cadă în mâinile acestui regim irațional. Dacă Iranul devine un stat nuclear, va fi o amenințare nu numai pentru Israel, ci și pentru întreaga lume civilizată", a comentat Levy.  (Traducerea: Mirela Petrescu/RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei