Decizia de azi a produs un seism național. Ce se întâmplă cu milioanele de credincioși?

Procesul intentat de Arhiepiscopia Tomisului împotriva hotărârii CJSU, care interzice procesiunile religioase pentru persoanele care nu au reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară, a primit termen de judecată pe 24 noiembrie.

După decizia instanței în procesul lui ÎPS Teodosie ce se întâmplă cu toți creștin ortodocșii de Sfântul Andrei? Asta este întrebarea pe buzele creștinilor după ce tribunalul Constanţa a admis cererea formulată de Arhiepiscopia Tomisului, de preschimbare a termenului de judecată, într-un proces în care solicită anularea parțială a hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Iniţial, instanţa stabilise ca termen de judecată data de 4 decembrie.

„Admite cererea de preschimbare a termenului de judecată stabilit de instanţă în ceea ce priveşte soluţionarea cererii de suspendare a executării actului administrativ contestat. Preschimbă termenul stabilit pentru soluţionarea cererii de suspendare din data de 04.12.2020 pentru data de 24.11.2020, complet CA16, ora 14:30 (…) Fără cale de atac”, se arată în soluția Tribunalului.

În acest proces, Arhiepiscopia a chemat în judecată Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Prefectura Constanţa și Prefectul județului solicitând anularea unor prevederi adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

Pe portalul Tribunalului Constanţa este înregistrată, cu data de 18 noiembrie, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de anulare parţială a H CJSU Constanţa nr. 72/10.11.20, cu privire la articolele ce interzic participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Procesul intentat de Arhiepiscopie

Avocata Arhiepiscopiei, Diana Ivanovici Şoşoacă, a solicitat ca procesul să se judece în regim de urgenţă, având în vedere că la sfârşitul acestei luni este Praznicul Sf. Apostol Andrei şi, conform tradiţiei, urmează să fie organizat pelerinajul de la Peştera şi Mânăstirea Sf. Ap. Andrei, din comuna constănţeană Ioan Corvin.

„Noi cerem instanţei să constate neconstituţionalitatea parţială a unor articole şi puncte din Hotărârea nr. 72/10.11.20 a CJSU Constanţa, în conformitate cu drepturile ce decurg din Articolul 29 din Constituţia României, ce prevede că dreptul religios şi la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent dacă este şi război",  spunea avocata Arhiepiscopiei.

Procesul a fost intentat după ce, pe 14 noiembrie, IPS Teodosie a declarat că, în cazul în care va fi împiedicată organizarea pelerinajului anual de la Peştera Sf. Apostol Andrei, de pe 30 noiembrie, în temeiul unor măsuri de limitare a efectelor pandemiei cu noul coronavirus, va căuta soluţii în instanţă pentru a ţine datinile bisericeşti.