Decizia Curții Constituționale nu acționează retroactiv

Decizia Curții Constituționale nu acționează retroactiv

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că decizia luată după sesizarea depusă de Partidul Șor nu are efect retroactiv.

Decizia Curții Constituționale nu e retroactivă

El a explicat, la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, că hotărârea Curții Constituționale prin care a fost declarat neconstituțional articolul din lege care interzice oamenilor afiliați fugarului penal Ilan Șor, inclusiv deputaților fostului partid Șor, să candideze în funcții publice, nu are efect retroactiv.

El a mai spus că o atare decizie nu poate influența nici o hotărâre CEDO.

„Categoric nu poate produce efecte retroactive, hotărârile CC produc efecte doar pentru viitor. Există cazuri specifice când Curtea în mod explicit prevede că pot avea anumite efecte retroactive dar aceste cazuri sunt extrem de rare. În cazul de față, dacă am admite ideea că o decizie a CC poate modifica anumite raporturi juridice care s-au produs cu 3 ani în urmă, sigur ar fi încălcate alte principii de drept, cum ar fi bunăoară principiul stabilității raporturilor juridice.

Este absolut exclus ca această decizie să schimbe ceva ce s-a produs până la momentul adoptării”, a mai spus Alexandru Tănase.

Decizia Curții Constituționale nu va duce la refacerea alegerilor

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a declarat că este exclus ca alegerile locale din toamna trecută să fie anulate și reluate, așa cum a cerut Marina Tauber.

„Este evident că nu este posibil să fie anulate alegerile, și Tauber o știe foarte bine doar că ei sunt politicieni și încearcă să facă din asta spectacol politic”, a spus deputatul.

Iar președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că efectul acestei decizii va fi câștigul de capital politic pentru formațiunile afiliate lui Ilan Șor.

„Aceste lucruri victimizează acest partid, exponenții acestuia, indiferent cum se va numi mai departe, asta se reflectă în sondajele de opinie. Este cel mai grav, dincolo de aspectele juridice”, a declarat Dinu Plîngău.

Ce a decis, de fapt, Curtea Constituțională

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a admis sesizarea depusă de deputații fostului Partid Șor, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan.

Instanța a declarat neconstituțională Legea prin care a fost modificat Codului electoral, astfel încât nu reprezentanții Partidului Șor nu au putut să candideze la alegerile locale.

Legea prin care reprezentanților Partidului Șor le-a fost interzis să candideze a fost adoptată la 4 octombrie 2023, cu puțin timp înainte de alegerile locale generale.