Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de deputații fostului Partid Șor, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan.
Candidații Partidului Șor au contestat legea la Curtea Constituțională
Instanța a declarat neconstituțională Legea prin care a fost modificat Codului electoral, astfel încât nu reprezentanții Partidului Șor nu au putut să candideze la alegerile locale.
Legea prin care reprezentanților Partidului Șor le-a fost interzis să candideze a fost adoptată la 4 octombrie 2023, cu puțin timp înainte de alegerile locale generale.
Actul normativ stabilea interdicția de a candida pentru persoanele bănuite, învinuite, inculpate sau condamnate de săvârșirea unor infracţiuni care au fost menţionate de Curtea Constituţională ca argument pentru declararea neconstituţionalităţii unui partid politic.
Legea respectivă a fost contestată la Curtea Constituțională pe 16 octombrie de deputații fostului Partid Șor, care a fost declara neconstituțional la 19 iunie 2023.
Ce a decis Curtea Constituțională
Acum, Curtea Constituțională a decis că legea „nu asigură suficiente garanții apte să asigure o protecție împotriva arbitrariului”. De asemenea, instanța de contencios constituțional a mai afirmat că legea prin care membrilor Partidului Șor li s-a interzis să candideze „instituie o măsură disproporționată scopului legitim urmărit, contrar articolelor 23, 38 și 54 din Constituție”.
„Având în vedere că legea contestată conține atât carențe procedurale, cât și substanțiale, Curtea a ajuns la concluzia de a o declara neconstituțională”, se arată într-un comunicat emis de Curtea Constituțională după pronunțarea deciziei.
Hotărârea luată de judecătorii constituționali intră în vigoare la data adoptării.
Gruparea Șor, condusă direct de FSB, afirmă un înalt oficial
Reamintim că parlamentarul Andrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate, a calificat gruparea condusă de fugarul Ilan Șor drept organizație condusă direct de FSB.
„Structura fundației lui Șor este susținută de serviciile secrete din Rusia. Această grupare Șor este condusă de FSB. Atunci când infractorul este condus de ofițeri de inteligență ai altui stat, care învață în academii, în structurile lor, cum să saboteze, cum să se implice în interesele altui stat, atunci calitatea lucrului inteligent împotriva Republicii Moldova este mai bună dacă acest criminal Șor ar face-o de unul singur”, a spus Cheptonar.