Decizia care schimbă totul în Rusia. Ce se întâmplă cu Facebook și Instagram, rețele de socializare cenzurate de Kremlin
- Sabina Popescu
- 29 martie 2022, 09:17
Același tribunal din Moscova care săptămâna trecută a interzis Facebook și Instagram în Rusia spune acum că cetățenii ruși pot folosi platformele de socializare atât timp cât activitățile sunt legale. Este vorba despre Tribunalul Tverskoy, care, pe data de 21 martie, a interzis rețelele, catalogându-le drept organizații „extremiste”, în urma unei solicitări a procurorului general.
Tribunalul Tverskoy a decis că măsurile de protecție juridică aplicate în cazul rețelelor de socializare Facebook și Instagram, în circumstanțele războiului din Ucraina, nu limitează utilizarea produselor software ale Meta de către persoanele fizice și juridice care nu participă la activități interzise de lege.
Poziția judecătorilor de la tribunalul Tverskoy a venit imediat după ce multe persoane care foloseau cele două rețele de socializare pentru a câștiga bani s-au temut pentru mijloacele lor de trai după ultimele restricții, mai ales având în vedere că statutul lor juridic este neclar.
Instagram și Facebook pot fi folosite prin intermediul VPN-urilor
Instanța a venit, astfel cu o clarificare, arată agenția de presă TASS. După ce compania-mamă Meta a fost acuzată că nu a eliminat apelurile la violență împotriva trupelor rusești din Ucraina, cele două servicii fuseseră oficial blocate pentru utilizatorii din Rusia. Totuși, ele au rămas disponibile pe scară largă prin utilizarea serviciilor VPN.
VPN-urile permit utilizatorilor de internet să ocolească cenzura guvernamentală pentru a accesa site-uri restricționate.
Parlamentarii ruși declaraseră recent că nu intenționează să promulge o interdicție generală privind utilizarea VPN-urilor.
Rusia a blocat accesul la serviciile Meta
Anterior, amintim că Rusia a blocat complet accesul la Facebook ca represalii pentru că platforma a impus restricții asupra presei de stat. Autoritatea rusă de reglementare a comunicațiilor de stat, Roskomnadzor, a declarat ulterior că a restricționat, de asemenea, accesul la Twitter.
Organismul de supraveghere Roskomnadzor a transmis că au existat 26 de cazuri de discriminare a presei rusești de către Facebook începând din octombrie 2020, accesul fiind restricționat pentru serviciile de știri susținute de stat, precum Russia Today și agenția de știri RIA. Inițial, autoritatea de reglementare anunțase o blocare „parțială” a Facebook, susținând că rețeaua de socializare a încălcat „drepturile și libertățile cetățenilor ruși”.
Nick Clegg, președintele responsabil cu afacerile globale la compania mamă a Facebook, Meta, a declarat că blocarea platformei ar priva „milioane de ruși obișnuiți” de informații de încredere, i-ar priva de comunicarea cu prietenii și familia și ar însemna că aceștia sunt „reduși la tăcere pentru a nu se exprima”. El a spus: „Vom continua să facem tot ceea ce putem pentru a ne restabili serviciile, astfel încât acestea să rămână disponibile pentru ca oamenii să se exprime în siguranță și securitate și să se organizeze pentru a acționa”.