Evenimentul Zilei > Politica > Decizia care dă PSD apă la moară. Rafila: „Comisia va investiga modul în care a existat managementul pandemiei”
Decizia care dă PSD apă la moară. Rafila: „Comisia va investiga modul în care a existat managementul pandemiei”

Decizia care dă PSD apă la moară. Rafila: „Comisia va investiga modul în care a existat managementul pandemiei”

După disensiunile generate de declarațiile fostului ministru al Sănătății legate de numărul deceselor Covid, social-democrații anunță o posibilă soluție la actuala criză politică.

Profesorul Alexandru Rafila a anunțat că social-democrații susțin înființarea unei comisii de anchetă în Parlament, pentru a verifica modul în care a fost gestionată pandemia.

Rafila: Scopul comisei nu este să găsească vinovați, ci să ofere răspunsuri populației

„Comisia va investiga modul în care a existat managementul pandemiei în toată acestă perioadă. Plecând de la toate datele, număr de cazuri, testare, vaccinare și numărul de decese. Noi considerăm că o astfel de comisie este extrem de utilă și sperăm ca cei de la USR-PLUS să sprijine această comisie, în sprijinul transparenței. (…) Scopul acestei comisii nu este să găsească vinovați, ci să ofere răspunsuri populației (…)

Toată lumea care a fost implicată în mod direct, au fost responsabili ai acestei gestionări a pandemiei, mi se pare normal și firesc, într-o democrație, să poată să răspundă în fața unei Comisii parlamentare. Sunt foarte multe țări în care se întâmplă acest lucru, se întâmplă și în congresul Statelor Unite. Aceste audieri nu fac altceva decât să aducă încredere publicului și cred acesta trebuie să fie principalul mesaj”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.

Chestionat dacă fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, ar putea ajunge în fața acestei comisii, reprezentantul României la OMS a precizat: „Domnul Vlad Voiculescu poate să fie invitat. Dânsul nu are nicio calitate oficială în acest moment. Dacă această comisie se va înființa, va fi invitat. Întâi trebuie să fie aprobată comisia, constituită”.

Ciolacu: Voiculescu a fost primul care a sesizat falsificarea datelor

P 29 martie, președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că partidul a depus solicitare pentru înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind datele pandemiei. Acesta a susținut că primul care a sesizat că datele au fost falsificate a fost ministrul Sănătății de la acel moment, Vlad Voiculescu. Liderul social-democrat a cerut USR să susțină înființarea comisiei.

 Birourile permanente reunite ale Camerei şi Senatului se întrunesc, marți, în ședință. Pe ordinea de zi se află și scrisoarea grupurilor parlamentare PSD privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind „identificarea situaţiei reale, a situaţiei raportate de autorităţi, a evoluţiei indicatorilor de sănătate publică şi a măsurilor de protejare a sănătăţii populaţiei românilor în pandemia declarată de OMS”.

Citește și O altă ipoteză despre decesele de COVID. Un cunoscut medic rupe tăcerea

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.