Evenimentul Zilei > Politica > Decebal Făgădău taie veniturile angajaților primăriei Constanța. PNL îl acuză de ipocrizie, în pandemie
Decebal Făgădău taie veniturile angajaților primăriei Constanța. PNL îl acuză de ipocrizie, în pandemie

Decebal Făgădău taie veniturile angajaților primăriei Constanța. PNL îl acuză de ipocrizie, în pandemie

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, anunță tăierea veniturilor angajaților primăriei și facilități fiscale pentru agenții economici, în timp ce consilierii municipali PNL vor acordarea unor facilități fiscale la plata impozitelor și taxelor locale, în contextul pandemiei de coronavirus.

La mai bine de trei luni de la primele măsuri luate de guvernanți pentru protecția împotriva pandemiei, și la numai o zi de la fixarea datei alegerilor locale, lupta politică ia amploare la Constanța. Într-o postare video, pe Facebook, primarul  Decebal Făgădău, care spune că se aștepta la mai multe măsuri de la autoritatea centrală, dă de înțeles că, în privința mediului economic, vrea să ofere facilități care ar fi trebuit să vină din partea guvernului liberal Ludovic Orban.

”Vin acum în fața dumneavoastră cu vești bune pentru operatorii economici din municipiul Constanța și vești proaste pentru colegii mei, funcționarii publici din aparatul meu de specialitate:

1.Sporul de 15% se suspendă;

  1. Tichetele de vacanță de 1.450 de lei pentru fiecare angajat nu se mai acordă în anul 2020;
  2. Blocăm posturile, nu mai angajăm pe nimeni;
  3. Blocăm promovările. Nu mai promovează nimeni nici în grad, nici în treaptă;
  4. Suspendăm cursurile pentru formarea profesională. Întregul buget dedicat acestora va fi mutat în economii;
  5. Nu vom mai acorda bonificații persoanelor care lucrau cu fonduri europene și, în acest fel, 2 milioane de lei vor merge tot în economii”, îi anunță, Decebal Făgădău, pe angajații primăriei Constanța.

Firmele din Constanța, privilegiate

Primarul mai spune că pentru firmele constănțene a pregătit o serie de facilități fiscale, care vor fi suspuse votului consilierilor locali municiopali în ultima zi a lunii iunie:

-Pentru că turismul reprezintă o ramură importantă din economia orașului nostru, pentru operatorii din această sferă de activitate, îi anunț că pentru anul 2020 se suspendă plata taxei de dezvoltare și promovare a turismului. Cei care au platit-o deja pot solicita restituirea sumelor printr-o simplă cerere;

-Taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice, de pe 15 martie și până la sfârșitul anului, este redusă cu 99%. Sectorul de alimentație publică a avut mult de suferit pentru că a fost închis pe perioada ordonanțelor militare”, anunță Decebal Făgădău care îi îndeamnă pe pe toți operatorii de alimentație publică să deschidă terase și vor plăti un preț simbolic.

„ Această reducere de 99% înseamnă, în stațiunea Mamaia, mai puțin de 1 leu pe lună, iar în oraș, chiar mai puțin decât atât. Avem și câteva condiții: să nu încurce circulația pietonală, să respecte regulile de curățenie, să igienizeze domeniul public sau privat pe care îl ocupă și, mai ales, să asigure condiții clienților, astfel încât aceștia să se simtă în siguranță”, spune primarul.

-Reducem cu 50% impozitul pe clădiri datorat pentru anul 2020, pentru clădirile proprietate a persoanelor fizice sau juridice, care au o destinație nerezidențială;

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE