Decebal Făgădău poate pierde alegerile locale din cauza acuzațiilor de abuz în serviciu
- Iulia Moraru
- 17 februarie 2024, 11:10
Viața politică a lui Decebal Făgădău pare să fie din nou sub semnul întrebării. În data de 15 februarie, fostul primar al Constanței s-a prezentat la termenul din dosarul în care este acuzat că a încălcat atribuțiile de serviciu legate de vânzarea a trei terenuri din domeniul privat al municipiului.
Chiar dacă în august 2023 Tribunalul i-a acordat achitarea lui Decebal Făgădău, alături de Marcela Enache, fostul secretar al orașului, care și ea este implicată în acest caz, procesul se află acum în etapa de apel.
Parcursul deciziei finale e posibil să afecteze drumul în alegerile locale ale fostului edil.
Decebal Făgădău și perspectivele sale în alegerile locale
Cu toate că magistratul desemnat să judece dosarul a ieșit la pensie, stabilindu-se un nou termen pentru 18 aprilie, există posibilitatea unei noi amânări dacă una dintre părțile implicate în dosar, în acest caz Primăria Constanța sau Consiliul Local, care sunt implicate ca părți civile, solicită acest lucru din diverse motive.
În acest caz, toate eforturile lui Decebal Făgădău de a testa apele în ceea ce privește candidatura sa politică ar putea fi în zadar. De altfel, participarea sa la cursa electorală ar putea fi compromisă.
Mai ales dacă se decide, în cele din urmă, să se comaseze alegerile locale cu cele europarlamentare.
Pe 1 august 2023, magistrații Tribunalului Constanța au dat verdictul în dosarul în care Decebal Făgădău și fostul secretar al orașului, Marcela Enache, au fost acuzați de abuz în serviciu.
Aceștia au fost achitați de către judecători în cazul vânzării a trei terenuri, pe care procurorii susțin că au fost făcute ilegal, la prețuri subevaluate și fără organizarea unei licitații publice.
Faptele se referă la perioada în care Făgădău avea atribuții de viceprimar cu responsabilități de primar, iar terenurile au fost vândute către firma controlată de Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu, respectiv Astera Consulting.
130.000 de euro prejudiciul produs municipiului Constanța
Conform acuzațiilor formulate de către DNA, în anul 2015 cei doi inculpați ar fi cauzat un prejudiciu patrimoniului municipiului Constanța în valoare de peste 130.000 de euro.
Ca urmare, DNA a inițiat procedura de apel, iar pentru data de 15 februarie s-a stabilit al doilea termen. Primul termen, cel programat pentru 12 decembrie 2023, a fost amânat din cauza protestului grefierilor.
Între timp, judecătorul desemnat să conducă procesul de apel al lui Făgădău și-a anunțat intenția de a se pensiona, iar în cele din urmă, președintele Klaus Iohannis a emis decretul de pensionare pe data de 29 ianuarie a acestui an.
Acesta este Coadă Ciprian, un magistrat recunoscut în Constanța pentru deciziile sale cruciale în procesele celor mai importante figuri ale orașului.
Printre acestea se numără și sentințele date împotriva unor personaje influente precum Sorin Strutinski, condamnat la peste zece ani de închisoare pentru corupție, sau Nicușor Constantinescu.
Nu e exclusă o nouă amânare în dosarul lui Decebal Făgădău
Cu alegerile locale programate să aibă loc în aceeași perioadă cu cele europarlamentare, pe 9 iunie, cel puțin deocamdată, există riscul ca Decebal Făgădău să rateze cursa electorală.
Chiar dacă nu se știe încă de partea căreia se va alătura, este clar că fostul primar dorește să candideze din nou, fie ca reprezentant al PSD sau poate chiar independent, potrivit replicaonline.ro.