Mită pentru carnetul de conducere. Procurorii DNA au descins la Seriviciul de Permise Arad

Mită pentru carnetul de conducere. Procurorii DNA au descins la Seriviciul de Permise Arad Sursă foto: Arhivă EVZ

DNA a destructurat o grupare infracțională formată din angajați MAI și instructori auto care percepeau mită pentru promovarea examenului auto. În cauză procurorii DNA Arad au dispus măsura controlului judiciar pentru cinci ofițeri MAI.

Procurorii anti-coruprție au trimis în judecată cinci angajați de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Arad și doi instructori auto, într-un caz de luare de mită. În aceași cauză DNA a mai trimis în instanță alte două persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

Mită la serviciul de obținere a permisului de conducere Arad

Dosarul privind faptele de corupție referitor la eliberarea permiselor de conducere a fost finalizat de procurorii DNA Timișoara. Potrivit rechizitoriului faptele s-ar fi produs în perioada ianuarie 2022-ianuarie 2023. În acest sens au fost trimiși în judecată nouă persoane, dintre care cinci inculpați sunt angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.

„În acest dosar au fost trimişi în judecată nouă inculpaţi, între care cinci angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obţinere a permisului de conducător auto în perioada 2022 – ianuarie 2023”, anunţă, joi, DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News
DNA a descins într-un caz de luare și dare de mită

Sursa foto: Facebook

Agajații MAI cercetați de DNA

S-a dispus măsura controlului judiciar pentru fraudarea probei practice pentru următoarele persoane:

  • MIRONESCU VASILICĂ BOGDĂNEL, la data faptelor comisar şef de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad;
  • BEZERGHEANU DANIEL, la data faptelor comisar de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad;
  • GHERHEŞ IOAN, la data faptelor inspector principal de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad;
  • BOZGAN MARIAN IOAN, la data faptelor agent - şef principal de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad:
  • STOICA IONUŢ TIBERIU, la data faptelor agent şef de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad.

Procurororii DNA au reținut în sarcina inculpaților amintiți acuzațiile de luare de mită în formă simplă și continuată. În judecată au mai fost trimiși și doi angajați ai unor școli auto, instructorul respectiv administratorul școlii respective. Pe numele acestora, magistrații au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.

„Cei cinci inculpaţi, poliţişti - examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 euro – 400 euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obţinerea permisului de conducere”, transmite DNA.

Mită pentru examinatori

Sursaă foto: Arhiva EvZ

Mita era plasată în portiera examinatorului

Mita ar fi ajuns la polițiști fie interpuși fie prin plasarea banilor direct în portiera dreapta față a vehiculului în care cursantul urma să susțină proba practică.

„De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării intermediarul l-ar fi „atenţionat” pe poliţistul examinator cu următoarele cuvinte: „Puteţi avea grijă de cel/cea care este la volan?”, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată”, a mai transmis DNA.

Procurorii au mai precizat că acei candidați care nu dădeau mită ar fi fost conduși pe trasee cu un grad ridicat de dificultate astfel încât să comită erori grave și să nu promoveze examenul.

Procurorii DNA au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovției

”În cauză, a fost efectuată o investigaţie financiară privindu-i pe inculpaţii Bozgan Marian Ioan, Bezergheanu Daniel, Ghergheş Ioan, Stoica Ionuţ Tiberiu, Mironescu Vasilică Bogdănel, ocazie cu care s-ar fi constatat că aceştia nu ar fi putut justifica provenienţa unor sume de bani cuprinse între 300.000 lei şi 206.515 euro”, a mai transmis DNA.

Tribunalul Arad va judeca dosarul respectiv. Trebuie menționat că procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 persoane pe numele cărora s-au deschis dosare penale pentru dare de mită și complicitate la luare de mită.